1.3.17

Υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λεπέν τάχθηκε επιτροπή της ευρωβουλής...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ

Τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής τάχθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας της...
Γαλλίδας προεδρικής υποψηφίου Μαρίν Λεπέν επειδή ανήρτησε στο Twitter φρικιαστικές φωτογραφίες από τη δράση των τζιχαντιστών.

Στη Γαλλία διεξάγεται έρευνα εις βάρος της Λεπέν, η οποία είναι μέλος της ευρωβουλής, επειδή ανήρτησε τον Φεβρουάριο του 2015 τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν εκτελέσεις ομήρων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένου και του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέημς Φόλεϊ.

Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα των γαλλικών δικαστικών αρχών οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λεπέν, απόφαση που θα πρέπει να επικυρώσει η ολομέλεια σε δεύτερη ψηφοφορία, πιθανώς εντός της εβδομάδας.

Η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας θα επιτρέψει την άσκηση δίωξης εναντίον της Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κατηγορείται εν προκειμένω για τη «δημοσίευση βίαιων φωτογραφιών», που επισύρει ποινή έως και τριετούς φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές «ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λεπέν», δήλωσε η Λάουρα Φεράρα του ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος 5 Αστέρια. Αξιωματούχος είπε ότι 18 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ και τρεις κατά.

«Δείχνοντας και κατονομάζοντας την τρομοκρατία του Ισλαμισμού μας επιτρέπει να την πολεμήσουμε», υποστήριξε ο Φλοριάν Φιλιππό, αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν, η οποία διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας σε μια αμφίρροπη κούρσα μαζί με τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, έχει ήδη δει τις βουλευτικές της απολαβές να μειώνονται σε μια άλλη υπόθεση διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων και καταγγέλλει τις νομικές διαδικασίες εναντίον της ως πολιτική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία. Ζήτησε μάλιστα να επιβληθεί μορατόριουμ στις δικαστικές έρευνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η Λεπέν αναμένεται να κερδίσει στον Α΄Γύρο, αλλά να χάσει στον Β’ και δείχνουν ότι οι νομικές της περιπέτειες ελάχιστα επηρεάζουν τους οπαδούς της.

Η ασυλία της Λεπέν έχει αρθεί το 2013. Δύο χρόνια αργότερα ασκήθηκε δίωξη εναντίον της για «υποκίνηση διακρίσεων βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεων» επειδή συνέκρινε τις δημόσιες προσευχές των μουσουλμάνων με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισαγγελία τελικά πρότεινε να αποσυρθούν οι κατηγορίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: