28.3.17

Σκληρή η εκτέλεση Μπελογιάννη αλλά…

Η ακροδεξιά ανάγνωση της ιστορίας από τη ΝΔ...

Μοιάζει να ξαναστήνει στον τοίχο τον Νίκο Μπελογιάννη η στάση της ΝΔ, με αφορμή τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης προς τιμήν του. Η...
αναφορά του βουλευτή της, Κώστα Τασούλα, που εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει πως η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δίκαιη αλλά και η ανακοίνωση νωρίτερα της ΟΝΝΕΔ που κάνει λόγο για ύμνο στον πρωταγωνιστή του διχασμού, φανερώνει την ιστορική συνέχεια της στάσης της Δεξιάς και φυσικά προκαλεί τις αντιδράσεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε το παραλήρημα των χρυσαυγιτών όταν ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «αρχισφαγέα του ΚΚΕ» τον Νίκο Μπελογιάννη και είπε ότι «το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο Κώστας Τασούλας δήλωσε: «Έχει ακουστεί ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας» είπε για να δεχτεί την ηχηρή αντίδραση από τα έδρα της Αριστεράς.

«Εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά» πρόσθεσε ο Κ.Τασούλας, «ξεχνώντας» προφανώς τη λογοκρισία, το κυνηγητό και την ανελευθερία που για δεκαετίες επικράτησε μετά τον εμφύλιο.

Στην ίδια βέβαια γραμμή, νωρίτερα η νεολαία της ΝΔ, με ανακοίνωσή της υποστήριξε πως: «Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς”».

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το σχόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι τιμή».

Η «μάχη» αυτή των ιδεών όπως είναι λογικό κυριαρχεί στο διαδίκτυο και στα social media, με δεξιούς κι αριστερούς να παίρνουν θέση στην ιστορία.

Ενδεικτικό το σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη

και του Νίκου Μπογιόπουλου
«Ο Μπελογιάννης δεν μαγαρίζεται.

Το αίμα του Μπελογιάννη είναι το λίπασμα για να ξημερώσουν μέρες «στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων».

Κανείς διαπραγματευτάκος δεν μπορεί να κοντύνει τον Μπελογιάννη.

Τον άνθρωπο που δεν διαπραγματεύτηκε, ποτέ, τίποτα.

Τον κομμουνιστή που – όπως έγραφε ο Ελιάρ – ήταν, είναι και θα παραμένει παντοτινό σύμβολο επειδή ακριβώς «δε θυσίασε τίποτα απ’ την τιμή και την ελπίδα μας….»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: