1.2.17

Η Μέρκελ απαντά στις κατηγορίες Τραμπ...

για το «ασθενές ευρώ»: «Δεν επηρεάζουμε την ΕΚΤ»...

Σύμβουλός του Nτ. Τραμπ κατηγόρησε χθες τη Γερμανία ότι με το...
ασθενές ευρώ, όπως παλαιότερα με το ασθενές μάρκο, εκμεταλλεύεται εμπορικά τους εταίρους της. Η απάντηση της Μέρκελ.

Το σχετικό δημοσίευμα από την οπτική της Ντόιτσε Βέλε:

Για πρώτη φορά η διοίκηση Τραμπ επιχειρεί μετωπική επίθεση εναντίον της γερμανικής οικονομίας. «Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρησιμοποιεί το «ευρέως» υποτιμημένο ευρώ για να πλουτίζει σε βάρος των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων της», είπε ο Πέτερ Ναβάρο, επικεφαλής σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στο σημερινό φύλλο των Financial Times.  Και συνέχισε λέγοντας ότι το ευρώ είναι κάτι σαν ένα κρυφό γερμανικό μάρκο, του οποίου η χαμηλή αξία έχει φέρει πλεονεκτήματα στη Γερμανία έναντι των ΗΠΑ και των εταίρων της.

«Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ»

default
Aπάντηση της Α. Μέρκελ από τη Σουηδία

Ο Ναβάρο επανέλαβε στην ουσία τη γνωστή κατηγορία ότι η Γερμανία χάρη στο ασθενές ευρώ, όπως παλαιότερα με το ασθενές μάρκο, επιτυγχάνει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα.  Ο προεδρικός σύμβουλος χαρακτήρισε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ως αιτία που εμποδίζει την διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Η δομική ανισορροπία της Γερμανίας στον εμπορικό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ, δείχνει ότι δεν μπορούμε να δούμε την ΕΕ ως έναν ενιαίο εταίρο», τόνισε. Τέτοιου είδους απευθείας κατηγορίες προς το Βερολίνο είναι η πρώτη φορά που γίνονται από τη Ουάσιγκτον. Νέο στοιχείο είναι και η άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ σε εσωτερικά νομισματικά ζητήματα και μάλιστα σε περίοδο που η ζώνη του ευρώ είναι εκτεθειμένη σε νέες πολιτικές δοκιμασίες.

Άμεση ήταν η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής στη Στοκχόλμη αντέτεινε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα που υποστήριζε από την αρχή την ανεξάρτητη πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως συνέβαινε και με την Μπούντεσμπανκ, όταν δεν υπήρχε ακόμη το  ευρώ.  «Γι αυτό και δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ΕΚΤ, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω την κατάσταση». Πρόσθεσε δε ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες προσπαθούν με ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού να επικρατήσουν στις αγορές.

Αίτιος ο Τραμπ

default
Ο Πέτερ Ναβάρο ανάμεσα στον στενό πυρήνα συνεργατών του Τραμπ

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ναβάρο, που είναι επικεφαλής του νεότευκτου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, ανατιμήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών μετά την νέα προσφυγική και εμπορική πολιτική απομονωτισμού ο επόμενος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν δύο εβδομάδες ο Τραμπ στιγμάτισε το ισχυρό δολάριο ως κάτι που σκοτώνει την αμερικανική οικονομία, αλλά τα λεγόμενά του έγιναν τότε σε αναφορά με την Κίνα.

Εμπειρογνώμονες προβλέπουν να έρχονται θύελλες στις αγορές συναλλάγματος. «Για το ασθενές δολάριο τελευταία υπάρχει μια κεντρική μορφή, ο Τραμπ», έγραφαν αναλυτές της HSBC. Αλλά δεν είναι μόνο οι συνεντεύξεις και τα tweets του αμερικανού προέδρου που επηρεάζουν τις ισοτιμίες, αλλά και τα όσα περιλαμβάνει ή δεν περιλαμβάνει το πολιτικό και οικονομικό του πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η συνέντευξη τύπου στις 11 Ιανουαρίου προκάλεσε πιέσεις στο δολάριο, που συνεχίστηκαν με την επιθετική  ομιλία του κατά την ορκωμοσία και το διάταγμα για τους μουσουλμάνους.

FAZ, Die Welt, reuters, afp / left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: