1.2.17

Κλείνουν σωρηδόν τα μπλοκάκια...

Ευρώ- τιμολογιαΠρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών θα πληρώνουν εφεξής όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες προχωρούν σε...
κλείσιμο των βιβλίων τους (μπλοκάκι) με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο οι ισχύουσες διατάξεις νόμου επιτρέπουν υπό όρους την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών χωρίς πρόστιμο.

Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο για να υπαχθεί κάποιος σε αυτές τις διατάξεις θα πρέπει να μην έχει εκδώσει κανένα στοιχείο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Πάντως, το κύμα ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν σπεύσει στις εφορίες ανά τη χώρα για να κλείσουν το μπλοκάκι τους θορυβημένοι από την καταιγίδα των φορολογικών – ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που τους περιμένει είναι πρωτοφανές.

Καθημερινά στο Μητρώο των εφοριών σχηματίζονται ουρές από φορολογούμενους που σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες εισφορές.

Οσοι προχώρησαν σε διακοπή εργασιών μέχρι τις 30 Ιανουαρίου με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής 31 Δεκεμβρίου 2016 δεν πλήρωσαν πρόστιμο.

Οσοι κλείσουν τώρα τα βιβλία τους πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών.

Εκτός από τους φορολογούμενους που κλείνουν τα βιβλία τους υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να ελιχθούν μέσα στο νέο πλαίσιο αλλάζοντας τη νομική μορφή της εταιρείας τους ή προχωρώντας στη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), της εταιρείας του ενός ευρώ που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών και θεωρείται πιο «φτηνή» λύση, καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές, αφού με το ισχύον καθεστώς στις ΙΚΕ ασφαλίζεται ο διαχειριστής χωρίς κατ’ ανάγκην να είναι μέτοχος.

Τα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι τη διετία 2015-2016, 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Στοιχεία για τον αριθμό των διακοπών εργασιών που έγιναν στις εφορίες τον Ιανουάριο δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται ότι οι διακοπές θα αυξηθούν μόλις ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ, στα οποία θα αποτυπώνονται οι επιβαρύνσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: