1.2.17

Το ένα κόμμα... τρέμει το άλλο...

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο ΡέντσιΤο κλίμα στην ιταλική Αριστερά είναι εκρηκτικό. Ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται για θεαματική αντεπίθεση και...
μέσω διαδικτύου γράφει ότι «αργά ή γρήγορα, το μέλλον επιστρέφει».

Ο τέως πρωθυπουργός και νυν γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί πως η πιο σύντομη επιστροφή στις κάλπες είναι η λύση που μπορεί να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει και πάλι την ηγεσία της χώρας.

Εθεσε, μάλιστα, ως στόχο, την εξασφάλιση του 40%, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει το μπόνους εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, όμως, κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να συμβάλει στο όλο εγχείρημα.

Θα πορευτεί, μάλιστα, προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Επέλεξε την εκπομπή της Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ (της κόρης του θρυλικού Ενρίκο) για να ανακοινώσει ότι «αν δημιουργηθεί ένα καινούργιο κόμμα της Αριστεράς θα ξεπεράσει οπωσδήποτε το 10% των ψήφων».

Η διαπίστωση αυτή οφείλεται σε δημοσκοπική έρευνα που ο ίδιος παρήγγειλε.

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τη... βόμβα: αν o Ρέντσι ρίξει την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ντ’ Αλέμα θα στηρίξει άμεσα τη δημιουργία ενός νέου, εναλλακτικού αριστερού ψηφοδελτίου.

Θα απαρτίζεται από πολιτικούς-αριστερές προσωπικότητες και πανεπιστημιακούς οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη συνταγματική μεταρρύθμιση που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου.

Είμαστε, δηλαδή, πολύ κοντά στη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια ώρα είναι σαφές ότι η εσωκομματική μειοψηφία θέλει έκτακτο συνέδριο πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με την ελπίδα να το κερδίσει.

Αντίθετα ο Ρέντσι κάνει ό,τι μπορεί για να μη συγκληθεί το συνέδριο ώστε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η κριτική στην πολιτική του.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Tecnè, πάντως, το «κόμμα του Ντ’ Αλέμα» μπορεί να εξασφαλίσει το 14% των ψήφων, ενώ αν τους εγκαταλείψει η αριστερή μειοψηφία τους, οι Δημοκρατικοί, δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν το 22%.

Οι ανακατατάξεις, μαζί με τις φανερές και υπόγειες συμμαχίες, έχουν μόλις ξεκινήσει στην ιταλική Αριστερά…


Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: