1.2.17

Αναστασιάδης-Ακιντζί στη Γενεύη τον Μάρτιο...

Αναστασιάδης και Ακιντζί
Εντατικοποίηση των συνομιλιών αποφάσισαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντησή τους, με στόχο να...
πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο ηγέτες ζήτησαν από τον ΟΗΕ να προετοιμάσει αρχές Μαρτίου Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ θα συνεχιστούν πιο εντατικά οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δυο πλευρών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και χαρακτήρισε δημιουργική τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή «ήταν μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί σήμερα το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, και κατά τη σημερινή συνάντηση.

Όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα, μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες, είτε κατά την αντίθετη φορά, δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».

Ενημέρωσε τον Τσίπρα

Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: