1.1.17

Εκείνοι που μας «άφησαν»...

Το κακό άρχισε να φαίνεται από την εκπνοή του περασμένου έτους.

Ήταν λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, στις 28 Δεκεμβρίου του 2015 όταν ένας θρύλος της ροκ μουσικής, ένας...
φοβερός τυπάς που μεγάλωσε γενιές και γενιές μεταλάδων και που όλοι νομίζαμε… αθάνατο, έφυγε από κοντά μας.

«Εάν θες να γίνεις ροκ σταρ, γίνε. Οι άνθρωποι δε θέλουν να βλέπουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας στη σκηνή. Θέλουν να βλέπουν κάτι από άλλο πλανήτη». Αυτός, ο από άλλο πλανήτη άνθρωπος, ήταν ο Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead, ο οποίος σε ηλικία 70 ετών και με εμπειρίες που γεμίζουν τόμους βιβλίων, έφυγε από τη ζωή, ενώ πριν κάποιο καιρό είχε κάνει την ανατριχιαστική δήλωση: «Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Το συνειδητοποιείς όταν φτάσεις στην ηλικία μου. Δεν ανησυχώ, είμαι έτοιμος για αυτό. Εάν πεθάνω αύριο δε θα παραπονεθώ. Ήταν καλά».

Όλοι εμείς, ανυποψίαστοι τότε για το τι θα ακολουθούσε όλο το 2016, θυμηθήκαμε τραγούδια, ατάκες και ιστορίες για τον θρυλικό Λέμι, τις οποίες μοιραστήκαμε στα social media και τις παρέες. Όλο αυτό όμως, θα γινόταν μοτίβο για όλη τη χρονιά, αφού λίγο το ότι άνθρωποι που έγιναν διάσημοι από το 1960 άρχισαν να πεθαίνουν, λίγο το ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι διάσημοι απ’ ό,τι παλιότερα, λίγο το ότι από το 1993 πέφτει το προσδόκιμο ζωής για πρώτη φορά, το… θανατικό διάσημων ανθρώπων έγινε συνήθεια το 2016.

Το altsantiri θυμάται δέκα από τις πιο γνωστές απώλειες που σημειώθηκαν μέσα στο 2016, ανθρώπων που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του, είτε αυτός ήταν στη μουσική, στον κινηματογράφο, στην πολιτική, στον αθλητισμό.

Ντέιβιντ Μπόουι: Ήταν δέκα μέρες αφότου μπήκε το 2016, όταν ήρθε η είδηση του θανάτου του Μπόουι, ενός αυτόφωτου και ανόμοιου με οποιοδήποτε άλλο πλάσμα το οποίο επηρέασε τον χώρο της Glam Rock όσο κανείς. Η ικανότητα του Μπόουι όχι μόνο να επινοεί αλλά και να εντοπίζει γύρω του λεπτομέρειες, μανιέρες, μόδες που οι περισσότεροι δεν έπαιρναν χαμπάρι και να τις αφομοιώνει προκειμένου να χτίσει ένα έργο που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου, ήταν απαράμιλλη και καταλυτική στο να γίνει τελικά ο θρύλος που μεγάλωσε και θα μεγαλώσει γενιές ακροατών.

Άλαν Ρίκμαν: Οι νέοι τον έμαθαν ως τον μαυροφορεμένο, λιγομίλητο και υποχθόνιο καθηγητή Σνέιπ στις ταινίες «Χάρι Πότερ», που όμως τελικά αποδείχθηκε αιώνια πιστός στη μητέρα του Χάρι. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται από τις δεκάδες μικρές και μεγάλες κινηματογραφικές του συμμετοχές και βέβαια από τον τρομερό Χανς Γκρούμπερ του «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», όπου του «κόλλησε» το όνομα του «κακού».

Οι συμπατριώτες του στη Βρετανία τον ξεχώρισαν για τις αμέτρητες και καταπληκτικές θεατρικές του ερμηνείες. Όπως και να χει ο Άλαν Ρίκμαν έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου σε ηλικία 69 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο. Ένας από εκείνους τους, παλαιάς κοπής, ηθοποιούς που έκανε τους ρόλους να μοιάζουν αποκλειστικά γραμμένοι για τον ίδιο. Και εμείς θα τον θυμόμαστε… always.

Τζορτζ Μάρτιν: Τον ονόμασαν «Το πέμπτο Σκαθάρι» γιατί ήταν εκείνος που ανακάλυψε, δημιούργησε και ουσιαστικά καθιέρωσε τους Beatles («Σκαθάρια»). Πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο παραγωγός του διάσημου συγκροτήματος έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 1996 από την βασίλισσα Ελισάβετ για τη συμβολή του στον βρετανικό πολιτισμό.

Γιόχαν Κρόιφ: Στις 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή ο Ολλανδός Κρόιφ, ο οποίος ήταν 68 ετών και υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου συνδέοντας το όνομά του με την Εθνική Ολλανδίας, τον Άγιαξ και την Μπαρτσελόνα. Έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ιπτάμενος Ολλανδός».
 
Πρινς: Ο «Μωβ Πρίγκιπας» που συνδύαζε μοναδικά rock’n’roll με ροκ, ποπ και φάνκι ακούσματα, ήταν άλλος ένας εκπρόσωπος μετά τον Μπόουι, που είχε το λεγόμενο star quality. Η φανταχτερή του παρουσία, με εκκεντρικά κοστούμια και ιδιαίτερο μακιγιάζ συνόδευαν με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική του, για την οποία κέρδισε επτά Γκράμι, μία Χρυσή Σφαίρα κι ένα Όσκαρ για την ταινία «Purple Rain» (1984). Ο θάνατός του από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων «έσκασε» σαν βόμβα στις 21 Απριλίου.

Μοχάμεντ Άλι: Άλλος ένας 70κάτι που «έφυγε» μέσα στο 2016, νικημένος από το Πάρκινσον, το οποίο είχε «αλώσει» το άλλοτε πανίσχυρο κορμί του. Το πραγματικό όνομα του γεννημένου το 1942 στο Λούσβιλ, του Κεντάκι ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι Τζούνιορ και τα επιτεύγματά του εντός και εκτός ρινγκ, μνημονεύονταν και θα συνεχίσουν να μνημονεύονται και τώρα που δεν βρίσκεται πια εδώ.

Οι προκλητικές του δηλώσεις στους αγώνες πυγμαχίας, η άρνησή του να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ («Κανένας Βιετκόνγκ δεν με έχει αποκαλέσει Νέγρο. Όχι δεν πρόκειται να ταξιδέψω 10.000 μίλια για να βοηθήσω στη δολοφονία, τον σκοτωμό και το κάψιμο ανθρώπων, βοηθώντας απλώς στην συνέχιση της κυριαρχίας των λευκών δουλεμπόρων σε βάρος των μαύρων ανά τον κόσμο») κάτι που του στοίχισε την άδεια πυγμαχίας και τρεις παγκόσμιους τίτλους και οι αγώνες για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών όταν πια σταμάτησε να παλεύει στα ρινγκ, κατέστησαν τον Άλι ένα ζωντανό σύμβολο για πολλές δεκαετίες. Και έτσι θα μείνει.


Άντον Γιέλτσιν: Ίσως ο πιο άδοξος θάνατος διάσημου τη χρονιά που πέρασε. Ο μόλις 27 χρονών ρώσος ηθοποιός βρήκε φριχτό θάνατο όταν εξερχόμενος από το αυτοκίνητό του (ένα Jeep Grand Cherokee), αυτό κύλησε προς τα πίσω (σε ανηφόρα με μεγάλη κλίση) καρφώνοντάς τον στο χτιστό ταχυδρομικό κουτί και τον φράκτη ασφαλείας του. Ο νεαρός ηθοποιός ήταν γνωστός για το ρόλο του Τσέχοφ στη σειρά ταινιών Star Trek που βγήκαν στους κινηματογράφους το 2009 (Star Trek), το 2013 (Star Trek into Darkness) και η τελευταία, Star Trek Beyond, λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, ενώ είχε εμφανιστεί στις ταινίες Terminator, Salvation, Charlie Bartlett, Fright Night, Like Crazy, και Only Lovers Left Alive μεταξύ του 2007 και του 2013.

Τζιν Γουάιλντερ: Μαζί του έφυγε και ένα κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας. Ο θρυλικός -και προ Τζόνι Ντεπ διδάξας- Γουίλι Γουόνκα δίδαξε στον κόσμο πώς γίνονται τα σωστά τα memes, δίνοντας μπόλικο υλικό εν αγνοία του. Ο Ζερόμ Ζίλμπερμαν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα πρωταγωνίστησε σε μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας» του 1971, το «Φρανγκεστάιν Τζούνιορ» και «Οι παραγωγοί», όπου ήταν και η πρώτη του συνεργασία με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Μελ Μπρουκς, ενώ συμμετείχε στην ταινία του Γούντι Άλεν «Όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσαστε να ρωτήσετε». «Έφυγε» σε ηλικία 83 ετών στις 29 Αυγούστου.

Λέοναρντ Κόεν: Τι να πει κανείς για αυτό τον «άγγελο επί της γης», τον τραγουδιστή, τον ποιητή, τον καλλιτέχνη με την απόλυτη έννοια του όρου. Ο τελευταίος του δίσκος, το «You Want It Darker», μάλλον προοιώνιζε το τέλος. Ο θάνατός του, αιφνίδιος, αναπάντεχος, ειρηνικός και η παρακαταθήκη του τεράστια. Ο συγγραφέας του «Θαυμάσιοι αποτυχημένοι» αφιερώθηκε στη μουσική, έγινε βουδιστής, εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο για να επιστρέψει στη μουσική, βραβεύτηκε με Γκράμι και μας γέμισε ήχους και συναισθήματα. Ακόμη και μετά τον θάνατό του τα τραγούδια του σε κάνουν να αναριγάς από συγκίνηση, μεταφέροντάς σε στα πιο όμορφα και ενίοτε στενάχωρα μέρη.

Φιντέλ Κάστρο: Ακόμη και να μην ήξερε κανείς τις λεπτομέρειες των έργων και ημερών του κουβανού ηγέτη, με τον θάνατό του πήρε μία ιδέα. Λίγο η διαμάχη που ξέσπασε για το αν έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να παραστεί στην κηδεία του στην Αβάνα, λίγο τα αμέτρητα αφιερώματα σε μέσα ενημέρωσης και social media, έκαναν και τους πιο αδαείς να μάθουν κάποια πράγματα για έναν από τους πιο ιστορικούς ηγέτες στον κόσμο. Τα όσα έπραξε ως ηγέτης της χώρας της Καραϊβικής επί 57 χρόνια, ο ρόλος του στην ανάπτυξη κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κινημάτων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι αμέτρητες -αποτυχημένες- απόπειρες δολοφονίας του από τη CIA, αλλά και οι επίσης αμέτρητες ιστορίες που συνοδεύουν το όνομά του, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες, ακόμη κι αν το νήμα της ζωής του κόπηκε την 25 Νοεμβρίου.

Τζορτζ Μάικλ: Από τα πιο πρόσφατα πλήγματα, εκεί που λες ότι δεν μπορεί, ο χρόνος τελείωσε και μαζί του τελείωσαν και οι απώλειες. Κι όμως λίγο πριν την εκπνοή δεν σταματάμε να εκπλησόμεθα δυσάρεστα. Ο απόλυτος σταρ της δεκαετίας του ’80, ο άνθρωπος που κατέγραψε 12 νούμερο ένα singles στην Αγγλία, 9 νούμερο ένα άλμπουμ, 10 τραγούδια στο νούμερο ένα της Αμερικής και δύο άλμπουμ, πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια αντίτυπα. Έφτασε στο ζενίθ και μετά ήρθε η πτώση. Παράνομες σεξουαλικές δραστηριότητες, ναρκωτικά, αποτυχημένοι έρωτες, μάχη με την κατάθλιψη, απώλειες δικών του ανθρώπων, ταπείνωση και στραπατσάρισμα της προσωπικότητάς του. Αυτή ήταν η ζωή του Μάικλ -ή αλλιώς του Γεώργιου Κυριάκου Παναγιώτου όπως ήταν το ελληνικό του όνομα- ο οποίος έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 53.


Κάρι Φίσερ: Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το sui generis μαλλί της στην πρώτη τριλογία του Star Wars; Η εμβληματική Πριγκίπισσα Λέια αποτέλεσε ίνδαλμα για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έβαλε δυναμικά στη δημόσια συζήτηση και την τέχνη το ζήτημα των δυναμικών γυναικείων ρόλων, μίλησε δημόσια για θέματα ταμπού, όπως η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και η εξάρτηση, υπέκυψε όμως μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη κατά τη διάρκεια πτήσης. Εκτός από την αυθεντική τριλογία των Star Wars και το περσινό «The Force Awakens», η Φίσερ πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως το «The Blues Brothers», το «The Man with One Red Shoe», το «Hannah and Her Sisters» του Γούντι Άλεν και, αργότερα, το «When Harry Met Sally»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: