2.1.17

«Καλημέρα 2017» με αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα...

Αρθρο-καταπέλτης του Guardian για την Υγεία στην Ελλάδα -«Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν»Με νέους φόρους, αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους και το νέο ασφαλιστικό, με τις εισφορές-φωτιά, κάνει «ποδαρικό» το...
2017. Εκατομμύρια καταναλωτές και φορολογούμενους, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς αυξάνουν οι έμμεσοι φόροι όπως ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι άμεσοι φόροι  εισοδήματος για μισθωτούς , συνταξιούχους, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις κλπ . Εκτός των παραπάνω ο Κρατικός Προϋπολογισμός προσδοκά να εισπράξει φέτος  περισσότερα έσοδα για ολόκληρο το 2017  από τις αυξήσεις έμμεσων φόρων  που επιβλήθηκαν   τον περασμένο Ιούνιο του 2016 σε εκατοντάδες προϊόντα (1,4 δις ευρώ)

Η αύξηση στους έμμεσους φόρους (ΕΦΚ,ΦΠΑ)  αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τα πορτοφόλια των καταναλωτών, αφού αγγίζουν βασικά είδη.  Στους εκατοντάδες  χιλιάδες καταναλωτές που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη περιλαμβάνονται οι  καπνιστές, οι  κάτοχοι Ι.Χ και οι λάτρεις  του καφέ καθώς οι λιανικές τιμές σε  καπνό, βενζίνη και καφέ παίρνουν και πάλι την ανηφόρα λόγω της αναπροσαρμογής  του  ειδικού φόρου  κατανάλωσης και του ΦΠΑ που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο σε εφαρμογή δεσμεύσεων του  τρίτου Μνημονίου

Συγκεκριμένα αυξήσεις σημειώθηκαν από χθες:

Στα καύσιμα: Αναμένεται λοιπόν η αμόλυβδη να φτάσει στο 1,54 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5% μέσα σε δύο εβδομάδες. Το Diesel κίνησης θα φτάσει στο 1,30 ευρώ σημειώνοντας άνοδο περίπου 12%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση θα καταγράψει το υγραέριο κίνησης που θα αγγίξει το 15%.

«Οι αυξήσεις καθημερινά είναι αρκετά σημαντικές. Άρα λοιπόν έχουμε μια αύξηση περίπου ισόποση του ειδικού φόρου κατανάλωσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Θα δούμε λοιπόν πολύ υψηλότερα τις τιμές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Στον καπνό: Οι φόροι που επιβαρύνουν τα πακέτα των τσιγάρων και λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό   αυξάνεται στα 170 ευρώ ανά κιλό (από 156,7ευρώ ) και ο αναλογικός φτάνει το 26% επί της λιανικής τιμής. Ήδη εδώ και ένα μήνα μετά από συμφωνία των καπνοβιομηχανιών με τους καπνοπώλες οι λιανικές τιμές στα πακέτα των τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 20 λεπτά του ευρώ και η επόμενη αύξηση κατά 30 λεπτά του ευρώ προσδιορίστηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου. Αποτέλεσμα το 90% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων να είναι φόροι(ΕΦΚ συν ΦΠΑ) και το υπόλοιπο 10% να επιμερίζεται στην καπνοβιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα(αποθήκες, διακινητές, λιανοπωλητές κλπ).Φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου και στα ηλεκτρικά τσιγάρα και ειδικότερα στα υγρά που χρησιμοποιούνται (10 λεπτά ανά ml υγρού)

Στον καφέ (εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο): Ο συντελεστής φόρου  αυξάνεται στα 2-3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο, και κατά 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο και σε διάφορα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα ,αποστάγματα η συμπυκνώματα καφέ. Έτσι οι λάτρεις του καφέ θα κληθούν να τον απολαύσουν ακριβότερα ,εκτός από το σπίτι τους και σε καφετέριες. *Επιβάλλεται φόρος 5% στους μηνιαίους η διμηνιαίους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας (με η χωρίς Ιντερνετ) ενώ σε ισχύ παραμένουν η αύξηση 10% από τον περασμένο Ιούνιο στην συνδρομητική τηλεόραση και η αναπροσαρμογή του Ε.Φ.Κ στην μπίρα.

Αυξάνονται οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων:

Λόγω μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και του περιορισμού της έκπτωσης φόρου αναλόγως της ατομικής η οικογενειακής κατάστασης των μισθωτών, συνταξιούχων και κατ επάγγελμα αγροτών (έκπτωση 2100-1900 ευρώ) ,αλλά και λόγω αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μάλιστα οι όποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις προκύψουν θα γίνουν αντιληπτές από μισθωτούς και συνταξιούχους την ερχόμενη Άνοιξη με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδήματος και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας .

Κι αυτό γιατί τότε θα γίνει η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μιας και η μηνιαία παρακράτηση φόρου με τα νέα αφορολόγητα όρια και τους νέους συντελεστές φόρου εισοδήματος υπολογίστηκαν το 2016 μόνον για 7 μήνες ( από τον περασμένο Ιούνιο και έως το τέλος του 2016 ) και έμειναν  εκτός 5 μήνες από τις αρχές του 2016 κατά τους οποίους ίσχυσαν  τα παλαιά ευνοϊκά όρια φορολόγησης.

Επίσης, αυξάνουν από 13% σε 22%-45%  οι συντελεστές φορολόγησης για περίπου 500.000 ετεροαπασχολούμενους αγρότες για τα εισοδήματα που αποκτούν από γεωργικές δραστηριότητες, και  δεν έχουν την γεωργική ως κύρια επαγγελματική απασχόληση.

Αυξάνουν από 11%σε 15% οι συντελεστές φορολόγησης για ετήσια εισοδήματα που προέρχονται από εκμισθώσεις ακινήτων εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% εφόσον είναι πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο.


  • Αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδημάτων ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών από το 75% στο 100%..
  • Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%..
  • Αύξηση στους έμμεσους φόρους...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: