1.1.17

Αγορά: Ελπίδες και φόβοι για το 2017...

http://avgi.gr/documents/10179/7534527/22a.jpg/ec8811a1-6911-4210-b428-dc78db9b1d7c?t=1476310816080&imageThumbnail=3Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας τη νέα χρονιά εμφανίζεται μερίδα παραγόντων της αγοράς, οι...
οποίοι ωστόσο δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι η εσωτερική κατανάλωση ενδέχεται να δεχθεί νέες πιέσεις, ηπιότερες σε σχέση με το 2016, όπως εκτιμούν, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων σε σειρά προϊόντων και τον περιορισμό του εισοδήματος.

Με βάση πάντως τον προϋπολογισμό για το 2017, εκτιμάται ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,7%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,8%, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου κατά 9,1%, οι εξαγωγές αγαθών (προϊόντων και πετρελαιοειδών) και υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές και ναυτιλία) κατά 5,3%, και κατά 2% η απασχόληση.

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά πως διαφαίνονται θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά το 2017, παρά την ύπαρξη σειρά αστάθμητων και δύσκολα προβλέψιμων παραγόντων, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως σημειώνεται από τον Σύνδεσμο. Ο τουρισμός, πέρα από τη στήριξη της απασχόλησης, της εσωτερικής κατανάλωσης και των μεταφορών, αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά και στο σκέλος των επενδύσεων, όπως συνέβη και το 2016. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται και από τους εξαγωγείς προϊόντων, οι οποίοι “βλέπουν” να διατηρείται το θετικό momentum του 2016 και το 2017.

Οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη στήριξη των προβλέψεων για ανάπτυξη το 2017 και της απασχόλησης. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετοί διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ, η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης, για 20 χρόνια, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Βέβαια, αρκετοί εξακολουθούν να βλέπουν το «ποτήρι μισοάδειο», και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, εάν δεν ανακάμψει η κατανάλωση και δεν έρθουν παραγωγικές επενδύσεις, η οικονομία θα συνεχίσει να πιέζεται. Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και στοιχείων από τις εταιρείες μέτρησης της εγχώριας κατανάλωσης στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, το 2016 κατεγράφη υποχώρηση 7%, ενώ οι προβλέψεις για το 2017 κάνουν λόγο για νέα υποχώρηση, σαφώς μικρότερη, στα επίπεδα του 2%-3%. Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερη πίεση φαίνεται ότι δέχονται τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη). Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο επηρεάζεται αρκετά πλέον από τις προσφορές, οι οποίες διαρκούν σχεδόν όλο τον χρόνο.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως υπό πίεση θα βρεθούν κυρίως κατηγορίες προϊόντων τις οποίες «ακουμπάει» η αύξηση των φόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά των καπνικών προϊόντων, όπου η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων των 20 τεμαχίων αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου κατά 40-50 λεπτά λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυξήσεις έρχονται και στον καφέ μετά την επιβολή ΕΦΚ στο προϊόν αλλά και στην σταθερή τηλεφωνία η οποία επιβαρύνεται με το νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό.

Μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας για το 2017 εδράζεται και γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για το πότε αυτή θα κλείσει. Ανησυχία υπάρχει και για τις επιπτώσεις της φορολόγησης, ενώ εκφράζοντα φόβους πως το κύμα αυξήσεων των τιμών σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε αύξηση της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα να πληγούν τα κρατικά έσοδα, οι επιχειρήσεις και η απασχόληση...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: