1.8.16

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη ημέρα...

Φίλης: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη ημέρα δηλώνει ο Ν. Φίλης...

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης μετά από τις επικρίσεις που έχει δεχτεί το...
τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τα βιβλία έχουν ήδη σταλεί στα σχολεία και ότι υπάρχει εκπαιδευτικός σχεδιασμός ώστε να μην υπάρχουν κενά ή υπεράριθμοι.

«Σε συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας, παράτασης του μνημονιακού καθεστώτος της αδιοριστίας, που δεσμευόμαστε ότι θα πάψει να υπάρχει τον Σεπτέμβρη του 2017, τα σχολειά θα λειτουργήσουν κανονικά για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για πρώτη φορά φέτος μειώθηκε ο αριθμός των αποσπάσεων εκτός αιθούσης καθοριστικά.

«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στις 12 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στα 30 χρόνια» υπογράμμισε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε: «Δίνουμε μία μάχη. Θα κριθούμε, αλλά έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό ότι θα πετύχει. Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών και σύντομα 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για τα προσφυγόπουλα».

Τι απάντησε στις επικρίσεις της ΝΔ

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο υπουργός αντεπιτέθηκε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα σχόλια περί «μπολσεβικισμού».

«Έχει σημασία με τον πιο εναργή τρόπο να γίνει φανερό πως ακόμη και τα εντελώς δευτερεύοντα εντάσσονται σε μεγάλες κατευθύνσεις ιδεολογικών και αξιακών επιλογών» είπε ο Ν. Φίλης και τόνισε πως «είναι προφανές ότι η συζήτηση για την παιδεία θα αναδείξει τις μεγάλες, τις ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις και φιλοσοφίες για την αναβάθμιση του σχολείου από τη μία και από την άλλη τη μετατροπή του σε ένα αγοραίο πράγμα – διότι πάντοτε θυμούμαστε την φράση του Κ. Μητσοτάκη ότι οι μαθητές είναι πελάτες, που ήταν σε γραπτό κείμενο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, και την υπονόμευση του δημόσιου σχολείου ως σχολείου ισότητας».

Όσον αφορά όσα ακούστηκαν για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «κωμικά» σχόλια και υπενθύμισε τις διατάξεις των νόμων Ράλλη αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Προφανώς στο ΣτΕ δεν είναι μπολσεβίκοι» σχολίασε ειρωνικά…

«Έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις που προστατεύουν όχι απλώς εργασιακά δικαιώματα, αλλά την αξιοπιστία των ιδιωτικών σχολείων. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν στοιχειώδη διασφάλιση, το επίπεδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα καταβαραθρωθεί. Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργαζομένων στα φροντιστήρια, τονίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργάζονται σε αυτά χωρίς εργασιακή νομιμότητα. «Ξέρετε ότι η ωριαία αποζημίωση είναι 4,3 ευρώ μεικτά; Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η εκπαίδευση; Εμείς μιλάμε για 25 μεροκάματα, ώστε να έχουν ασφάλιση» είπε ο υπουργός.

Τάξεις υποδοχής για τα προσφυγόπουλα

Τέλος ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα που θα λειτουργήσουν σε σχολεία μετά το πέρας των μαθημάτων. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε., εξασφαλίσαμε κονδύλια για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο με βασική κατεύθυνση σταδιακά τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στη βασική εκπαίδευση. Θα λειτουργήσουν μετά το σχολείο τάξεις υποδοχής ώστε να μάθουν ένα γλωσσικό πρόγραμμα, ελληνικά και μία ξένη γλώσσα και να τους ενισχύσουμε τη γνώση γύρω από την μητρική τους γλώσσα» υπογράμμισε...


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: