1.8.16

Αύγουστος χωρίς διακοπές...

Θα υπάρξουν ειδήσεις τον φετινό Αύγουστο; Η περσινή κατηγορηματική διάψευση του Ουμπέρτο Έκο -τον Αύγουστο του 2015 όλη η χώρα κινούνταν στον ρυθμό του...
3ου μνημονίου και των μέτρων που θα περιελάμβανε- καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Είναι γεγονός ότι φέτος δεν αναμένουμε τους εκπροσώπους του κουαρτέτου στην Αθήνα για να διαπραγματευτούμε την επιβολή νέων φόρων, την περικοπή των συντάξεων ή την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα καθοριστεί το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Σημαίνει όμως αυτό ότι το οικονομικό επιτελείο έχει φέτος την άνεση για πολυήμερες διακοπές; Κάθε άλλο.

Ο φετινός Αύγουστος θυμίζει κάτι από την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, η οποία φαίνεται να ξεσπά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του φθινοπώρου. Το πρόγραμμα για την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις γύρους σκληρών διαπραγματεύσεων: η οριστική ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης αποτελεί τον πρώτο γύρο, ο οποίος θα έχει ως «έπαθλο» την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η δεύτερη αξιολόγηση με κυρίαρχο θέμα τις αλλαγές στο εργασιακό. Όσο για τον 3ο γύρο που, βάσει προγράμματος, θα πρέπει να ξεκινήσει προς το τέλος του φθινοπώρου προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αποσκοπεί στο να υπάρξει τριπλή συμφωνία.

Πρώτο θέμα θα αποτελέσει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Δεύτερο, ο προσδιορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Και τρίτο θέμα θα είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι από Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα κινείται και πάλι σε «ρυθμούς μνημονίου», κάτι που σημαίνει ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία που θα γίνει εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες από το φθινόπωρο η Ελλάδα να αποτελεί και πάλι ένα από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός Αύγουστος είναι για το οικονομικό επιτελείο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία: να αποδείξει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ότι μπορεί να παρουσιάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο του μνημονίου. Το νομοσχέδιο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος έχουν εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη εδώ και μήνες, αλλά τα τελικά κείμενα δεν κατατίθενται στη Βουλή με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Θα μπει τέλος στην ολιγωρία; Η απάντηση επί του ερωτήματος θα αποτελέσει αυγουστιάτικη «είδηση»... 

Θάνος Τσίρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: