1.6.16

Η Ελβετία εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη σήραγγα του κόσμου...


Η Ελβετία εγκαινιάζει σήμερα τη «Σήραγγα Βάσης Γκόταρντ» που αποτελεί τη μεγαλύτερη και βαθύτερη σήραγγα του κόσμου, καθώς εκτείνεται...
στα 57 χιλιόμετρα και ενώνει το νότιο με το βόρειο μέρος της χώρας. Τα έργα κατασκευής διήρκησαν 20 χρόνια.

Η σήραγγα ξεκινά στο νότο στο Μπόντιο και στο βορρά στο Έρστφελντ . Η «κορδέλα» που κόβεται προηγείται της πλήρους λειτουργίας της σήραγγας από τον Δεκέμβριο. H σήραγγα θα περνάει κάτω από τις Άλπεις.



Με τη σήραγγα, τα φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα μέσω των δρόμων των Άλπεων θα δώσουν πλέον τη θέση τους σε υπερταχείες φορτίου, απλοποιώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων στη διαδρομή που ξεκινά ουσιαστικά από το λιμάνι της ιταλικής Γένοβας και φτάνει μέχρι το Άμστερνταμ.



Το έργο είχε εγκριθεί με δημοψήφισμα το 1992 και η κατασκευή άρχισε τέσσερα χρόνια αργότερα. Είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι το κεντρικό τμήμα ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου που στοίχισε συνολικά πάνω από 12 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από φόρους, τέλη σε φορτηγά και κρατικό δανεισμό που θα αποπληρωθεί εντός δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έχασαν τη ζωή του εννέα εργάτες Κατά τις 20ετείς εργασίες για τη διάνοιξη της Σήραγγας Βάσης Γκόταρντ έχασαν τη ζωή τους εννέα εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: