1.5.16

Από Γαλλία μέχρι Τουρκία...

Από Γαλλία μέχρι Τουρκία, οι εργαζόμενοι στους δρόμους για την Πρωτομαγιά
...οι εργαζόμενοι στους δρόμους για την Πρωτομαγιά...
Τους εργατικούς αγώνες τιμά ο κόσμος την Κυριακή, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης να δίνουν τον τόνο ενώ...
ακόμη και οι νησίδες ανάκαμψης ανά την υφήλιο δεν έχουν συνοδευτεί πάντοτε από βελτίωση για τον κόσμο της εργασίας.

Η Πρωτομαγιά γίνεται αφορμή για κινητοποιήσεις εναντίον των συγκεκριμένων προβλημάτων στην εκάστοτε χώρα, με την Γαλλία να είναι φέτος ιδιαίτερα θερμή λόγω των αλλαγών στα εργασιακά.

Ο γαλλικός νόμος που προωθείται για τα εργασιακά έχει φέρει την κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς μπροστά στο ισχυρότερο μέχρι στιγμής κύμα αντιδράσεων.

Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες η Place de la Republique έχει γίνει μόνιμο σκηνικό νυχτερινών συγκεντρώσεων.

Πάγια θερμό μέτωπο τα τελευταία χρόνια είναι και η Τουρκία για την Εργατική Πρωτομαγιά, με το κλίμα να «εμπλουτίζεται» με τη δυσφορία απέναντι στην διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το Κουρδικό.

Την Κυριακή, εν «αναμονή» επεισοδιών, θα αναπτυχθούν στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν 25.000 ενόψει των διαδηλώσεων. Δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα κλείσουν ενώ οι ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για το ενδεχόμενο έντασης.

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει δοθεί άδεια για πραγματοποίηση διαδήλωσης στο Ταξίμ, την κεντρική πλατείας της Κωνσταντινούπολης, και έχει επιτραπεί συγκεντρώση στο Μπακιρκοϊ, έξω από το κέντρο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: