1.4.16

"Όριό μας η συμφωνία που υπογράψαμε"...


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κυρίαρχα θέματα την...
προσφυγική κρίση, την αξιολόγηση, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και τις επενδύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία «έχει γκρίζες ζώνες, τις οποίες θα τις δούμε στην πράξη, όμως ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «θέμα ημερών να εκκενωθούν ο Πειραιάς και η Ειδομένη».

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αντιμετώπισε με ψυχραιμία την προσφυγική κρίση με μια κοινωνία τραυματισμένη, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μεγάλο πρόβλημα, γι” αυτό και πρέπει να αναλάβουν μεγάλο μέρος της ευθύνης όλες οι χώρες.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο και πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο τότε θα έχει ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό μέρος του μνημονίου. Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει φέτος να νομοθετηθούν μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν ως το 2018, ενώ τόνισε ότι παραμένει «αγκάθι» το πλεόνασμα 3,5% που πρέπει να πετύχει η χώρα, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της ανάπτυξης και η μείωση του χρέους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ τότε «θα μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση».
«Όριο μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε και δεν θα κάνουμε τίποτα να καταστρέψουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας», υπογράμμισε και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην πορεία της αξιολόγησης.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα οπλοστάσιο αναπτυξιακών μέτρων το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου προκειμένου να μπει η οικονομία σε θετική τροχιά.

Για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ωστόσο θα υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει πολλά καθεστώτα γι” αυτό και θα τεθούν ενιαίοι κανόνες για όλους ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι είναι τεράστιο θέμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις τράπεζες, ωστόσο τόνισε ότι έχουν δηλώσει στους θεσμούς ότι δεν πρέπει να συνδεθούν τα «κόκκινα» δάνεια με την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: