1.4.16

«Πόλεμος» ΚΤΕΛ - τουριστικών λεωφορείων...

«Πόλεμος» ΚΤΕΛ - τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά των προσφύγων
...για τη μεταφορά των προσφύγων...

Την αντίδραση της ομοσπονδίας οδικών μεταφορών προκαλεί διάταξη νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία προβλέπει την...
εκχώρηση του μεταφορικού έργου των προσφύγων στα ΚΤΕΛ. Οι μεταφορείς με επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν να απαλειφθεί από το επικείμενο νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου... και λοιπές διατάξεις», διάταξη που προβλέπει ότι η μετακίνηση από κέντρα συγκέντρωσης σε λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπά σημεία αναχώρησης και αντίστροφα θα γίνεται μέσα από τα ΚΤΕΛ.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που αποτελεί αγώνα δεκαετιών «η μεταφορά σε γραμμές κλειστής διαδρομής (λιμάνια, μεθοριακοί σταθμοί κ.α) προσχηματισμένων ομάδων επιβατών συνιστά αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων και όχι των ΚΤΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα».
Την αντίδραση του κλάδου προκαλεί το άρθρο 80 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο έχει εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Το επίμαχο άρθρο καθορίζει κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία που καταμερίζει το μεταφορικό έργο επιβατών σε τουριστικού και συγκοινωνιακούς φορείς ανάλογα με τη φύση του δρομολογίου, το είδος της διαδρομής και τον τρόπο σχηματισμού της ομάδας επιβατών, την εξάμηνη ανάθεση της μεταφοράς των προσφύγων. Η προθεσμία μάλιστα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

Οι μεταφορείς κάνουν λόγο για αναιτιολόγητη και αυθαίρετη παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία, όχι μόνο λόγω της διακριτής κατηγοριοποίησης του είδους των μεταφορών που δικαιούται κάθε φορέας να αναλαμβάνει, αλλά και γιατί όπως ισχυρίζονται, ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων, είναι ο μόνος που μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ευέλικτη και ανά πάσα χρονική στιγμή διάθεση μεγάλου αριθμού τουριστικών λεωφορείων για την μεταφορά προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Η ομοσπονδία οδικών μεταφορών που έχει ζητήσει την εξάλειψη της διάταξης, υποστηρίζει ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην απόσυρσή της, «επιχειρεί αθέμιτη ανακατανομή του μεταφορικού έργου σε βάρος των τουριστικών λεωφορείων διοχετεύοντας ανάλογα κονδύλια στα Κ.Τ.Ε.Λ., πέρα από τις τακτικές τους επιδοτήσεις και διευρύνοντας τις αρμοδιότητές τους και μάλιστα με παρέκκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία».

Η ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών) εκπροσωπεί τους αυτοκινητιστές οδικών εμπορευματικών μεταφορών (διεθνών, ειδικών, εθνικών - διεθνών), καθώς και των επιβατικών μεταφορών που διενεργούνται από τουριστικά λεωφορεία δημοσίας χρήσης εκτός από ΚΤΕΛ και αστικές συγκοινωνίες.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: