1.4.16

Μουζάλας: Αρχή λύσης η συμφωνία με την Τουρκία...


Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Μιλώντας στη Διάσκεψη της...
Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε σειρά συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται άμεσα από την προσφυγική κρίση στη Συρία στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η διεθνής κατανομή, μέσω νόμιμων οδών των σύρων προσφύγων.

Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της διάσκεψης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γράντι, τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Κάρεν Αμπού Ζαΐντ, τον ειδικό εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Τομάρ Μπότσεκ, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδεν Χίγκινμποτομ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη Αλί Νατσί Κορού και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Ραχίντ Ντερμπάς.

Τα hot spots «δεν συνιστούν κέντρα κράτησης»

Ο Γ. Μουζάλας και ο Φ. Γκράντι συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spots), στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού.

Ο Γ. Μουζάλας είπε στον Φ. Γκράντι ότι τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης.

Κατά τη συνάντηση με την Αμπού Ζαΐντ, ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο άσυλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500.

Νέο «παιχνίδι κατηγοριών»

Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε ένα νέο «παιχνίδι κατηγοριών» που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: