7.4.16

Συμφωνία στη... συμφωνία ψάχνει το Μαξίμου...

Συμφωνία στη... συμφωνία ψάχνει το Μαξίμου - "Κλειδί" οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
"Κλειδί" οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Χθες το βράδυ, η κυβέρνηση εμφανιζόταν εξαιρετικά αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης: Είμαστε πολύ...
κοντά, κλείνουμε, λίγα τα θέματα που μένουν να διευκρινιστούν, έλεγαν έμπλεες ενθουσιασμού κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας μάλιστα και 'λύση" δια φόρμουλας αποδεκτής από όλους και στο δύσκολο πεδίο των κόκκινων δανείων.
Όλα τούτα πριν να ολοκληρωθεί η συνάντηση του Τσακαλώτου με το κουαρτέτο, από την οποία προέκυψαν κατά τι πιο... σύνθετα προς επίλυση ζητήματα.
Η κυβέρνηση αναζητά κλείσιμο της συμφωνίας, καταρχήν, με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτή θα αποτυπωθεί σε "προσχέδιο" συμφωνίας (ευελπιστούν την Κυριακή). Υπάρχει όμως και ένα... δεύτερο κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει να συνάψει η Κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα διότι ο "δαίμονας" αυτός παραμένει στα πόδια της Κυβέρνησης (παρά την αγανάκτηση του Στέλιου Παππά, ο οποίος κάλεσε τη Ντέλια Βελκουλέσκου να πάρει το βαλιτσάκι της και να φύγει).
ΔΝΤ... αυτός ο δαίμων
Προς ώρας είναι άγνωστο τι θα ζητήσει το ΔΝΤ προκειμένου να συναινέσει στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης και αυτό είναι και το μεγάλο μαξιμινό βάρος. Λήψη νέων μέτρων για άμεση εφαρμογή, δεν προβλέπεται να αιτηθεί το Ταμείο μεν αλλά υπάρχει ζωηρή η κυβερνητική αγωνία ότι θα ζητήσει κατά πάσα πιθανότητα δέσμευση σε προσυμφωνημένο πακέτο μέτρων, το οποίο θα χρειαστεί να υλοποιηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Το κλίμα στην Ηρώδου Αττικού πάντως δεν είναι βαρύ: Εκτιμούν πως έστω και έτσι, (έχοντας δώσει περίπου μισή ντουζίνα δισ. μέτρων), η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτευχθεί έως το τέλος του μηνός. Ακόμα όμως και η αναφορά μόνο του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε... πολιτική διαπραγμάτευση για σημεία εκείνα όπου θα καταγραφούν διαφωνίες, (με το ΔΝΤ), ξυπνάει τις νωπές και εφιαλτικές μνήμες του περασμένου καλοκαιριού.
Το μόνο σίγουρο είναι, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι θέμα "ενδιάμεσης συμφωνίας" δεν υπάρχει. Η συμφωνία θα είναι μια και σαλαμοποίησή της (την οποία ξόρκιζε εξ αρχής το Μαξίμου) δεν προβλέπεται.
"Σιγά μην κλείσουμε την Κυριακή"
Έτερη πηγή πάντως που βρίσκεται πλησίον των διαπραγματεύσεων, εξέφραζε χθες το βράδυ σοβαρές αμφιβολίες για την πραγματική δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση έστω της συμφωνίας, την Κυριακή, όπως εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Σιγά μην κλείσουμε μέχρι την Κυριακή" ανέφερε χαρακτηριστικά και προϊδέασε για νέα εβδομάδα παθών.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: