1.4.16

Αναδιπλώνεται ο Φαμπρ...


Δίκαιη η αγανάκτηση των Ελλήνων καλλιτεχνών για την καθολική εξαίρεσή τους από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως αυτό ανακοινώθηκε στη...
συνέντευξη Τύπου του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Γιαν Φαμπρ. Γι’ αυτό και σήμερα (13.00) οργανώνεται στο θέατρο Σφενδόνη, με ανοιχτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, συζήτηση με θέμα το Φεστιβάλ και τον αποκλεισμό της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής από αυτό.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες από κύκλους του Φεστιβάλ και του υπουργείου Πολιτισμού μιλούν για εμπλουτισμό του προγράμματος του Φεστιβάλ με ελληνικές παραστάσεις και μάλιστα σε όλους τους χώρους. Ο Γιαν Φαμπρ, ισχυρίζονται, στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που αποδέχτηκε την πρόταση να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής δεν είχε το χρονικό περιθώριο ούτε και τη γνώση για πρόσωπα και έργα ώστε να επιλέξει και να αποφασίσει. Οι γενικευμένες, όμως, διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, εικάζουμε ότι τον έκαναν να καταλάβει πως δεν είναι δυνατόν ένα Διεθνές Φεστιβάλ -όπως ο ίδιος μετονόμασε το Ελληνικό Φεστιβάλ- να στερείται -και μάλιστα σ’ αυτό τον βαθμό- την καλλιτεχνική εκπροσώπηση της χώρας που το διοργανώνει και της μόνης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας αναλογικά με τον πληθυσμό της που παρουσιάζει μια ογκώδη καλλιτεχνική παραγωγή κάθε χρόνο.

Ακούμε, λοιπόν, ότι επανεξετάζονται οι προτάσεις που έγιναν επί προηγούμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σύντομα θα πάρουν ημερομηνίες για την Επίδαυρο, όπως η «Ορέστεια» από τον Γιάννη Χουβαρδά, οι «Ορνιθες» από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και ο «Πλούτος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της μουσικής. Συζητιούνται δηλαδή οι συναυλίες στη Μικρή Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, ενώ διερευνώνται ημερομηνίες στους χώρους του Φεστιβάλ στην Αθήνα (Πειραιώς 260 και Ηρώδειο) ώστε να παραχωρηθούν (ακόμα και τον Αύγουστο) σε θεατρικές ομάδες που είχαν καταθέσει προτάσεις. Τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος θα τρέξει επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά γι’ αυτό.

Με δεδομένα τα άδεια ταμεία του Φεστιβάλ -το οποίο μας διαβεβαιώνει ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εξοφληθεί οι οφειλές προς όλους-, θα διατεθούν για όλες τις εκδηλώσεις του ελληνικού προγράμματος οι υποδομές και κάθε διευκόλυνση στις ομάδες που θα συμμετέχουν, οι οποίες θα κρατήσουν και τις εισπράξεις από τα εισιτήρια.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: