1.4.16

53+ αντιδράσεις στην κυβέρνηση...



...για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας...

Νέο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της κυβέρνησης προκαλεί η «ομάδα 53+», καθώς διαφοροποιείται ανοικτά από την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και ασκεί κριτική τόσο στη...
συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία αποδέχτηκε και συνυπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, όσο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού.
Στις ερωτήσεις των βουλευτών απάντησαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και οι γ.γ. Μιχάλης Καλογήρου και Βασίλης Παπαδόπουλος.
Παρά τις διατυπωμένες αντιρρήσεις της ομάδας των «53+», η συνεδρίαση κύλησε σε ήπιο κλίμα και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε αφορούσε την εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου, με τρόπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, υπήρξε ενδιαφέρον των βουλευτών για τους τρόπους διατήρησης των προσφυγικών ροών σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοιν. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η «ομάδα των 53+» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ως «αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας» τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το προσφυγικό.
Σημειώνει ότι η συμφωνία δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο.
Η «ομάδα των 53+» επισημαίνει ότι με τη συμφωνία αυτή το προσφυγικό μετατρέπεται από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.
Πάντως, με στήριξη η οποία υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζεται σήμερα με κατεπείγουσες διαδικασίες στη Βουλή το νομοσχέδιο που διευθετεί σειρά διοικητικών και περιφερειακών θεμάτων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εν όψει της εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται οι συνθήκες για την διαμόρφωση ευρείας συναίνεσης. Σε τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Aμυνας Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στις δομές φιλοξενίας επισημαίνοντας ότι 34.000 πρόσφυγες (πλην όσων έχουν εγκατασταθεί στην Ειδομένη και στον Πειραιά) φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς υποδομές και συνθήκες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το 2014 υπήρχαν μόλις 10 κέντρα φιλοξενίας, ενώ σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα συν 3 κέντρα στο Ελληνικό, 4 που παραδόθηκαν χθες και άλλα 5 που βρίσκονται υπό κατασκευή. Ο κ. Βίτσας απεύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της ξενοφοβικής Χρυσής Αυγής, να στηρίξουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι επιλύει σημαντικά προβλήματα. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ, που τοποθετείται αρνητικά.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: