1.4.16

«Φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ Νο.2...


Φοροαπαλλαγές τέλος

Tην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και...
ελέγχους αλά... IRS προαναγγέλλει το επιχειρηματικό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016.

Η ΓΓΔΕ περιλαμβάνει στο σχέδιο της νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη.

Προβλέπει επίσης να δώσει και τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Στη σελίδα 52 του πολυσέλιδου κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016 το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται:

1) Η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στην φορολογία εισοδήματος, όπως:

- η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,

- η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από το φόρο εισοδήματος,
- η έκπτωση του 10% των δωρεών από το φόρο εισοδήματος,
- οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους,
- οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους,

Επίσης θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.

2) Η εκ βάθρων αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝ.Φ.Ι.Α που θα ανακοινωθούν μέχρι 31/12/16 , όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α., μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η-1-2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

Επίσης στο σχέδιο δράσης της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει την εντατικοποίηση ελέγχων με βάση τις δαπάνες των φορολογούμενων όπως κάνει η αμερικανική υπηρεσία οικονομικού ελέγχου ( IRS ) . Με άλλα λόγια θα εντοπίζονται από τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» άτομα στα οποία υπάρχουν ασύμβατες δαπάνες σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει επισταμένος έλεγχος των δαπανών όταν υπάρξουν επαρκή στοιχεία ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής θα υπάρχουν συλλήψεις και βαριές ποινές.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια: