1.3.16

Ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει παράλυση...


Τις πρώτες τεκμηριωμένες επιστημονικές ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Guillain-Barré δημοσιεύουν γάλλοι ερευνητές σε...
σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια διαταραχή που πλήττει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συνήθως παροδική παράλυση. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα, ενώ σε 20%-30% των περιστατικών ακολουθεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και το 5% περίπου των ασθενών πεθαίνουν. Η νόσος συνήθως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη και μερικές φορές εμφανίζεται μετά από έρπη, γρίπη ή δάγκειο πυρετό. Στην Ευρώπη από το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ένα έως δύο άνθρωποι ανά 100.000, ετησίως.

Ο Δρ Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, εκτιμά ότι αν μολυνθούν 100.000 άνθρωποι από τον ιό Ζίκα, οι 24 θα εμφανίσουν σύνδρομο παράλυσης, δηλαδή περίπου ένας άνθρωπος ανά 4.150.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 42 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο Guillain-Barré στη διάρκεια της επιδημίας του ιού Ζίκα στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014.

Οι περισσότεροι ασθενείς με παράλυση είχαν εκδηλώσει συμπτώμαστα μόλυνσης από τον ιό Ζίκα περίπου έξι μέρες πριν την εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων. Όλοι οι ασθενείς διέθεταν αντισώματα κατά του ιού Ζίκα στο αίμα τους.

Από τους 42 ασθενείς με σύνδρομο Guillain-Barré, οι 16 (38%) εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 12 (29%) χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, η νοσηλεία των ασθενών διήρκεσε 11 μέρες, ενώ όσων ήταν στην ΜΕΘ 51 μέρες. Κανένας ασθενής δεν πέθανε, αλλά πολλοί χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν αρκετούς μήνες αφότου είχαν νοσήσει.

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προκαλέσει συναγερμό στη Νότια Αμερική, προκαλεί πυρετό, εξανθήματα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις κ.α. Εκτός από το σύνδρομο
Guillain-Barré, έχει συσχετισθεί με μικροκεφαλία σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο των λοιμωδών παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Guillain-Barré», σχολιάζει ο Δρ Φοντανέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: