1.3.16

«Γραπτές δεσμεύσεις»...



η γραμμή της Αθήνας για το προσφυγικό...

Χαμηλώνει τους τόνους για το προσφυγικό η κυβέρνηση, μετά την έμμεση απειλή για βέτο στο Κείμενο Συμπερασμάτων και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εν όψει της...
επικείμενης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με βασικό στόχο «να υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις που θα λένε τι θα κάνει κάθε χώρα» επ' απειλή ποινής, ενώ κατά τον ίδιο παράγοντα, η Αθήνα «θα μπλοκάρει την όποια απόφαση μόνο στην περίπτωση που αυτή εξαντλείται σε μια γενικόλογη δήλωση υποστήριξης της Ελλάδας».
Αυτή ακριβώς η στάση της Αθήνας, να μη δεχθεί δηλαδή να φύγει από τις Βρυξέλλες με μια «απλή δήλωση υποστήριξης» είναι και η, κατά την κυβέρνηση, «εθνική γραμμή» στην οποία θα ζητήσει το Μαξίμου να συναινέσει η αντιπολίτευση κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή, είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», είπε χθες το βράδυ στο Star ο Πρωθυπουργός για να διευκρινίσει ότι «η Ελλάδα στην τακτική και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ασκήσει πίεση να μην περάσει η λογική των κλειστών συνόρων ορισμένων χωρών, ίσως και επί ποινή».
Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει από την Ε.Ε. 35 εκατ. ευρώ, ενώ ζητά άλλα 227 εκατ. ευρώ και τη δυνατότητα να προβεί σε προσλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αν συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα θα φτάσει στους 120.000.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: