21.3.16

«Ακονίζουν» τα μαχαίρια…

«Επί ποδός» τα κόμματα για την προ ημερησίας στη Βουλή στις 22 Μαρτίου

Τσίπρας και Μητσοτάκης για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση… 

Έτοιμοι να δώσουν τη... μάχη κατά της διαπλοκής εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί όπου το απόγευμα της Τρίτης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατά τη πρώτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε αυτή τη κοινοβουλευτική Σύνοδο.

Η...
πρωτοβουλία άλλωστε του ίδιου του πρωθυπουργού να ζητήσει την προ ημερησίας με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη ενεργοποίησε αυτόματα τις διατάξεις του άρθρου 143 του Κανονισμού της Βουλής, οριοθετώντας έτσι και τους κανόνες γύρω από τους οποίους θα τοποθετηθούν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Επί της διαδικασίας δηλαδή, πρώτος το λόγο θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης οι υπόλοιποι αρχηγοί (Μητσοτάκης, Μιχαλολιάκος, Γεννηματά, Κουτσούμπας κτλ). Ενδιάμεσα ή μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών μπορούν να μιλήσουν ένας ή το πολύ δύο υπουργοί της κυβέρνησης, που συνήθως διαχειρίζονται το χαρκτοφυλάκιο της εκάστοτε συζήτησης (στη προκειμένη Δικαιοσύνης). Στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερο κύκλος και τη συζήτηση κλείνει και πάλι ο πρωθυπουργός που έχει το δικαίωμα τριτολογίας.

Σε ό,τι αφορά δε τους χρόνους, τα πράγματα είναι μάλλον σχετικά, καθώς ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν τηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση στη πρωτολογία του ο πρωθυπουργός έχει 25 λεπτά, οι υπόλοιποι αρχηγοί 20, ενώ οι υπουργοί 10. Αντίστοιχα οι δευτερολογίες είναι 15 λεπτά για τον κ. Τσίπρα και 10 για τους υπόλοιπους αρχηγούς, ενώ η τριτολογία δεν μπορεί τα ξεπεράσει τα πέντε λεπτά της ώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου (πριν δηλαδή τα θερινά τμήματα), μπορούν να διεξαχθούν άλλες 6 συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως. Από αυτές, η μία είναι αρμοδιότητας του προέδρου της Βουλής και οι υπόλοιπες 5 της αντιπολίτευσης.

Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: