1.3.16

«Σπασμένο τηλέφωνο»...


...παίζουν ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα...

Στον αέρα βρίσκεται και επισήμως από χθες η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όπως διαπιστώθηκε και από την σύνοδο της ομάδας εργασίας της...
Ευρωζώνης με την ΕΕ να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και την Αθήνα να βρίσκεται στην μέση έχοντας να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε από το γεγονός ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία συμμετείχε χθες στην συνεδρίαση εκ μέρους του Ταμείου δεν εξήγησε ούτε καν στους ευρωπαίους τεχνοκράτες την διαφορά εκτιμήσεων του Ταμείου από αυτές της ΕΕ.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό υπάρχουν τρεις εκτιμήσεις Η Ελλάδα παραδέχεται μια τρύπα της τάξης των 600 -700 εκ. ευρώ λόγω διαφορών από τις εκτιμήσεις των εσόδων από τον ΟΠΑΠ και καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα μείωναν τις αμυντικές δαπάνες κατά 500 εκ. ευρώ . Η ΕΕ ανεβάζει το κενό στο 1,8 δισ. ευρώ ενθέτοντας στην εκτιμήσεις εκτός από τα παραπάνω περίπου 500 εκ. ευρώ από άλλες πηγές εσόδων (κυρίως τον ΦΠΑ) που δεν θα έρθουν και άλλα 500 εκ. ευρώ από την διαφορά στις εκτιμήσεις για εξοικονομήσεις μέσα από την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό .

Το ΔΝΤ επιμένει σε ένα κενό διπλάσιο το οποίο αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ) εκτιμώντας ακόμη λιγότερα πρόσθετα έσοδα από τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Επιπλέον θεωρεί ότι κάποια από τα μέτρα θα έχουν ακόμη μικρότερο αποτέλεσμα ακόμη και από το 2015 γιατί πολλά μέτρα (ιδίως αυτά που αφορούν αυξήσεις εισφορών ή φόρων) θα τροφοδοτήσουν την παραοικονομία .

Σε ότι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 η ΕΕ δέχεται το πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ που εμφανίζει η Κυβέρνηση ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο περασμένος χρόνος έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ .

Στο ασφαλιστικό, ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν σε περικοπές συντάξεων. Η Ευρωπαϊκή τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) μπορεί να συζητήσει την αύξηση των εισφορών και μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής του αλλά απαιτεί μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης μαζί με την εθνική σύνταξη. Το ΔΝΤ ζητά περικοπές και μάλιστα σημαντικές για τις κύριες συντάξεις, απορρίπτει την ιδέα της αύξησης των εισφορών ζητά εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή εθνικής σύνταξης και συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 50%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο οι δανειστές έχουν την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση ζητώντας την εφαρμογή του μνημονίου στα σημεία που θέλουν την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και (το ΔΝΤ την μείωση του αριθμού των δικαιούχων του αφορολόγητου των 9.950 ευρώ.

Στα κόκκινα δάνεια, η Κυβέρνηση ζητά εξαίρεση για τρία χρόνια από την αγορά δανείων των στεγαστικών για την πρώτη κατοικία , των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΕ μπορεί να συζητήσει μια πολύ μικρή περίοδο εξαίρεσης το πολύ έξι μηνών και το ΔΝΤ επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Τέλος, στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η ΕΕ πιέζει ώστε να είναι λειτουργικό πριν καταβάλει την δόση των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται από την συμφωνία του καλοκαιριού . Το ΔΝΤ δεν πολυπιστεύει ότι το ταμείο θα έχει καλύτερες επιδόσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Γι αυτό και πιέζει για μέτρα άμεσου χαρακτήρα για την μείωση του δημοσίου χρέους.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: