2.2.16

FT: Η Ευρώπη μπορεί να διαλυθεί...

...πριν το Brexit...

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να βιαστεί και να διεξάγει αυτό το δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αν ο Βρετανός δεν κάνει γρήγορα την κίνηση του, μπορεί να μην...
έχει απομείνει Ε.Ε. για να αποχωρήσει.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανέφερε πρόσφατα ότι αν η Ευρώπη δεν ανακτήσει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης, «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί να πεθάνει, όχι μέσα σε δεκαετίες ή χρόνια αλλά πολύ γρήγορα».Ακόμα και αν υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής σε αυτή την δήλωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Κάμερον διαπραγματεύεται με έναν οργανισμό που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Το προσφυγικό ζήτημα και η απειλή που δημιουργεί για την Σένγκεν, την ελεύθερη ζώνη διακίνησης στην Ε.Ε., είναι ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά μπορεί να μην είναι καν το πιο θεμελιώδες πρόβλημα. Το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ιδέας είναι πως η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα δημοκρατικών, εύτακτων κρατών. Αλλά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης απειλείται στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, δύο ισχυρές χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου εντός της Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, ούτε η κρίση του ευρώ έχει ακόμα τελειώσει και η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί και άλλη διάσωση αυτό το καλοκαίρι. Η Γερμανία παραμένει η μόνη χώρα που έχει την δυνατότητα να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε. Αλλά το κύρος της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, έχει πληγεί σημαντικά από την προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση της κα. Μέρκελ αποξενώνεται όλο και περισσότερο από την Ανατολική Ευρώπη εξαιτίας του προσφυγικού και από την Νότια Ευρώπη εξαιτίας του ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις του κ. Κάμερον για μικρές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου. Όπως μου είπε ένας Γερμανός αξιωματούχος: «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει τυλιχθεί στις φλόγες και η Βρετανία θέλει να σπαταλήσει χρόνο για να αλλάξει την διαρρύθμιση των επίπλων».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: