2.2.16

Τι προτείνει η κυβέρνηση...


...για ασφαλιστικό και φορολογικό...

Αντιπρόταση η οποία θα περιλαμβάνει κλιμακούμενες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων θα φέρει σήμερα το πρωί στο τραπέζι του...
διαλόγου με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα στις κύριες συντάξεις, η τρόικα ζητάει μειώσεις 15% που να ξεκινούν από 6% στις χαμηλές συντάξεις (άνω των 400, ή 500 ευρώ) και να ανεβαίνουν όσο θα ανεβαίνει το ποσό σύνταξης.

Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, αλλά στην κυβέρνηση που ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο αντιπρότασης για μειώσεις 5% ως 8%, εφόσον υπάρξει το ενδεχόμενο αδιεξόδου και καθυστέρησης της όλης αξιολόγησης του προγράμματος.

Για τις επικουρικές το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο, προβλέπει μειώσεις από τα 170 ευρώ και πάνω με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών κατά 1 μονάδα και των εργαζομένων κατά μισή. Χωρίς την αύξηση εισφορών, το σενάριο αλλάζει και ο πήχυς των περικοπών θα ξεκινά από τα 120 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες, εξετάζει να γίνουν σταδιακά οι αυξήσεις των εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και προσανατολίζεται σε δυο συντελεστές: α) Εισφορές 14%-17% επί του εισοδήματος από το 2017 και στο 20% το 2020 για αγρότες και νέους (μέχρι 5 χρόνια) ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, και β) Εισφορές 17% επί του εισοδήματος για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και 20% το 2020.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν εθνική σύνταξη κάτι λιγότερο από τα 384 ευρώ, μειώσεις στις σημερινές κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε ποσοστά που θα φτάνουν το 15% και αρνούνται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 1,5%.

Φορολογικό

Συγχώνευση των τριών φορολογικών κλιμάκων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα) σε δύο ή σε μια, θέσπιση φορολογικού συντελεστή 50% και στόχο πρόσθετα φορολογικά έσοδα 360 εκ. ευρώ θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: