1.2.16

Στο «κόσκινο» του κουαρτέτου οι συντάξεις...

Στο «κόσκινο» του κουαρτέτου οι συντάξεις - Μακριά από μονομερείς ενέργειες το Μαξίμου

Μακριά από μονομερείς ενέργειες το Μαξίμου...

Στις 5 το απόγευμα άρχισε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, ανοίγοντας έτσι τον...
πρώτο κύκλο της αξιολόγησης. Στο τραπέζι των κρίσιμων επαφών των δύο πλευρών θα τεθούν το ασφαλιστικό και στη συνέχεια τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο από τη σημερινή συνάντηση δεν αναμένονται ιδιαίτερα συμπεράσματα εκτός από μια πρώτη εισαγωγική συζήτηση για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει. Στη συνάντηση με το κουαρτέτου συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το κουαρτέτο που αποτελείται από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι, αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις επί των ελληνικών προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2016 και τα κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εντός τεσσάρων εβδομάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης στην αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση φρόντισε, προκαταβολικά, να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, κυβερνητικές πηγές έστειλαν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο ασφαλιστικό. Όλα αυτά ενώ έχουν ήδη μπει στο τραπέζι σενάρια για μειώσεις και στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει μια δέσμη τριών αντιπροτάσεων, αν το κουαρτέτο επιμείνει σε μειώσεις κύριων συντάξεων, την ώρα που εξακολουθεί να προβάλουν ενστάσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν κρίσιμο το ζήτημα της δημοσιονομικής τεκμηρίωσης των ελληνικών προτάσεων, καθώς οι πιστωτές ζητούν να βγαίνουβν οι αριθμοί. Έτσι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ -σε δεύτερο χρόνο- θέτουν το ζήτημα της αποκομματικοποίησης του κράτους, δηλαδή των διορισμών με κομματικά κριτήρια στο δημόσιο. «Τα νούμερα του Μεσοπρόθεσμου θα οριστικοποιηθούν τώρα και θα έρθει στη Βουλή αργότερα» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, καθώς αυτό που απασχολεί για την ώρα τις συζητήσεις, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: