2.2.16

«Πύραυλος» Κρουζ κατά Τραμπ...


Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην...
πολιτεία της Αϊόβα, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Τράμπ.

Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 27,6%, έναντι 24,3% του συνυποψηφίου του, Τραμπ.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23,1%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμλικανικού Κόμματος.

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον απέκτησε μικρό προβάδισμα από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ.

Η Κλίντον προηγείται με 49,8% έναντι 49,6% του Σάντερς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο'Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, η νίκη του Κρουζ και η δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, αναμένεται ν' ανακόψουν την προεκλογική δυναμική του Τραμπ, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και χαρακτηρίστηκε από δηλώσεις που προκάλεσαν οξείες αντιπαραθέσεις.

Χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν το κάλεσμα του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι: “H νίκη του στην Αϊόβα, είναι μια πραγματική νίκη, για τη συντηρητική βάση του κόμματος.”

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι: “Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση.” Στη συνέχεια, συνεχάρη το συνυποψήφιό του, Τεντ Κρουζ, για την εκλογική νίκη του.

Ο Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι: “Η υποψηφιότητά του, μπορεί να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,” ενώ απέστειλε συγχαρητήρια στον Τεντ Κρουζ.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι: “Ανάπνευσε με ανακούφιση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο συνυποψήφιος της, Μπέρνι Σάντερς τόνισε ότι: “Το αποτέλεσμα στην Αϊόβα, δείχνει εικονική ισοπαλία με την Κλίντον”, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη περίπου των μισών από τους αντιπροσώπους-εκλέκτορες στην Αϊόβα, κατά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: