2.2.16

ΝΔ: Εθνική συνεννόηση για το Προσφυγικό...

Ν.Δ: Εθνική συνεννόηση για το Προσφυγικό

Εκτός κάδρου αντιπαράθεσης με τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων τοποθετεί το μείζον ζήτημα του προσφυγικού ο...
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου τελεί υπό την ασφυκτική πίεση τελεσιγράφων από τις Βρυξέλλες και οδεύει ασθμαίνοντας για να πράξει μέσα σε δύο εβδομάδες όλα όσα δεν έπραξε εδώ και ένα εξάμηνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του έναντι του κ. Τσίπρα και της κυβερνητικής αβελτηρίας, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τις ελληνικές θέσεις. Η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ήταν το πρώτο βήμα. Και μπορεί οι αιτιάσεις για τις καθυστερήσεις και τις κινήσεις με τον…αραμπά από το κυβερνητικό επιτελείο να παραμένουν, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από εμφανές πως η λεωφόρος Συγγρού χαρακτηρίζει το ζήτημα εθνικό και με αυτή τη λογική θα κινηθεί σε όλες τις στρατηγικές κινήσεις της.

"Το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας για την Πατρίδα μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο, για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης", είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πως θα μεταβεί αύριο στη Μυτιλήνη. Κατά την παραμονή του στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μητσοτάκης θα δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Παράλληλα, σε περίπου δύο εβδομάδες και πριν τη μετάβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχει μαζί τους αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις κρίσιμες διαστάσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

"Προσωπικά, δεσμεύομαι να συμβάλω ενεργά και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν”, τόνισε, στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ασκώντας, ταυτόχρονα, κριτική και στους εταίρους της Ελλάδας στην Ένωση για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος. "Η πρόκληση είναι κοινή. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Για αυτό περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπη. Ζητήματα, όπως η ενίσχυση της Frontex και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη πρέπει να λυθούν άμεσα", σημείωσε και χτύπησε καμπανάκι (δεύτερη φορά μετά τις δηλώσεις του από την Κύπρο) στην Τουρκία. "Καμία ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να προχωρήσει, εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης", επεσήμανε.

Το μεταναστευτικό, πάντως, τοποθετείται στην προμετωπίδα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με το χρόνο να κυλά απειλητικά για την Αθήνα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μεταβαίνει σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. "Υπάρχει κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν.

Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε, υπάρχει κίνδυνος το πραγματικό ευρωπαϊκό σύνορο να γίνει η πΓΔΜ, υπάρχει κίνδυνος εμείς να βρεθούμε με χιλιάδες ανθρώπους εδώ, πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε και δεν έχουμε σαφείς προτεραιότητες και σαφείς στόχου…Πιθανότατα θα έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία ή άλλες αγορές με βίζα που δε θα είναι βίζα Σένγκεν, αλλά θα είναι εθνική. Μόνο που η Ελλάδα θα έχει πάει στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, θα είμαστε μία χώρα, η οποία θα έχει κριθεί αναξιόπιστη και ελλιπώς ευρωπαϊκή σε ένα σωρό θέματα, μέσα από τα οποία το σημαντικότερο είναι ότι τα σύνορά μας δε θα είναι πλέον ευρωπαϊκά σύνορα", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: