2.2.16

Ευνοϊκότερη, αλλά υπό όρους η τακτοποίηση...

 Ακίνητα
Παρατείνεται ώς τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4178/2013, ο οποίος έχει κριθεί συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εως τώρα έχουν...
ενταχθεί στο σύστημα σχεδόν 980.000 ακίνητα και έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό περιλαμβάνει το ενιαίο παράβολο των 500 ευρώ, που καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης, καθώς και μέρος των προστίμων που συνδέονται με το μέγεθος της παρανομίας, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και την κοινωνική κατάσταση του ιδιοκτήτη.

Το πρόστιμο εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις που φτάνουν έως τις 60.

Την αναμενόμενη απόφαση υπέγραψαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Γράφημα- νομιμοποίηση αυθαιρέτωνΩς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα συνδέει τη διατήρηση των αυθαιρέτων με πολεοδομικές μελέτες για κάθε οικιστική ενότητα, από την οποία θα προκύπτουν τα μέτρα και τα πρόστιμα που θα καλείται να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, για να «τακτοποιήσει» τις πολεοδομικές παρανομίες.

Με αυτή τη ρύθμιση -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιληφθούν στην τακτοποίηση αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε διαμορφωμένους οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που παλιότερα ήταν δασικές, αλλά έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υψηλότερα από τα σημερινά. Δεν αποκλείεται να ενταχθούν στις νέες διατάξεις και αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε τέθηκε σε ισχύ το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, ο νόμος 4014/2011, που όμως είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Τον Μάρτιο

«Κλειδί», για να γίνουν αποδεκτές οι ρυθμίσεις από το ΣτΕ, θα είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η «ηλεκτρονική ταυτότητα» κάθε ιδιοκτησίας και η υλοποίηση της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Για τους δασικούς χάρτες, ο Γιάννης Τσιρώνης έχει προαναγγείλει από την «Εφ.Συν.» ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η εκπόνησή τους θα ανατεθεί στις δασικές υπηρεσίες.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών ξεκίνησε σε πιλοτική μορφή, αλλά εγκαταλείφθηκε, ενώ η «ταυτότητα» θα είναι υποχρεωτική και θα επισυνάπτεται σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, την έκδοση οικοδομικής άδειας και τη σύναψη στεγαστικού δανείου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα στον Μάρτιο και να τεθεί σε διαβούλευση.

Το 2015 έχει μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των δηλώσεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός τους.

Ορισμένοι τα υπολογίζουν σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτησίες. Επομένως, έχει δηλωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, με δεδομένο ότι έχουν νομιμοποιηθεί με άλλο νομοθετικό πλαίσιο περίπου 960 χιλιάδες ακίνητα με κλεισμένους ημιυπαίθριους και άλλες πολεοδομικές υπερβάσεις που δεν ξεφεύγουν από το νόμιμο περίγραμμα.

Αλλοι όμως εκτιμούν ότι τα αυθαίρετα φθάνουν τα 3 εκατομμύρια, επομένως υπάρχουν ακόμη πολλά ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί.

Υπάρχουν και κάποιοι που τα ανεβάζουν σε 5 εκατ., προφανώς γιατί μετρούν και τις μικρής κλίμακας παρανομίες, όπως οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση χώρων, παραθύρων κ.λπ., οι οποίες με το ισχύον καθεστώς επιτρέπεται να τακτοποιηθούν χωρίς χρονικό περιορισμό.

Διευκρινίζεται ότι έχουν «αμνηστευθεί» παρανομίες που αποδεδειγμένα έχουν γίνει πριν από το 1955, ενώ όσες έγιναν ώς το 1975 τακτοποιούνται με την καταβολή ενός παραβόλου 500 ευρώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: