2.2.16

«Καυτό» δίμηνο...


Την Παρασκευή, όταν οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους τα βασικά σημεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τους...
δημοσιονομικούς στόχους, θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα γαι την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σε κατ' ιδίαν συζήτηση.
Επί του παρόντος το νέο χαρτί που έπεσε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά της αξιολόγησης είναι το φορολογικό για το οποίο κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα διέρρεαν ή για την ακρίβεια έτρεφαν ελπίδες ότι θα ήταν εκτός αξιολόγησης.
Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών υπό την έννοια ότι ο διακαής πόθος του Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση και ουδείς επιθυμεί σημαντικά θέματα όπως το φορολογικό να σέρνονται επί μήνες.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι στο φορολογικό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αυξημένη φορολόγηση των αγροτών η οποία φυσικά και θα ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στα μπλόκα στα ύψη. Πάντως, σήμερα θα παρουσιαστούν στους θεσμούς οι προτάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό.
Το μόνο σίγουρο είναι η διαπίστωση πως υπάρχουν πολλά που χωρίζουν την κυβέρνηση με τους θεσμούς τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Θέματα άλλωστε που οι θεσμοί θεωρούν αλληλένδετα και η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερβεί με το επιχείρημα ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015 -τα οποία κατά την ίδια θα είναι εμφανώς καλύτερα από τα προβλεπόμενα- και μετά να υπάρξουν αποφάσεις για το δημοσιονομικό.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου έχει μπροστά του ένα στην κυριολεξία «καυτό» δίμηνο -μέχρι τα τέλη Μαρτίου- και προσπαθεί να οχυρωθεί τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Ήδη στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την άρνηση των αγροτών να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό ενώ στο Μαξίμου χθες εξέταζαν και το αίτημά τους για διακομματική επιτροπή με την οποία θα συναντηθούν στη Βουλή.
Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μαξίμου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη. Οι συναντήσεις γίνονται σε μία εποχή, στην οποία η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στη Ν.Δ. αναζωπύρωσε τις διεργασίες στον έτσι κι αλλιώς κατακερματισμένο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστερός. Έναν χώρο τον οποίο στο Μαξίμου, μετά τη στροφή στον κυβερνητισμό θεωρούν ζωτικής σημασίας για το κυβερνών κόμμα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: