1.12.15

«Άνοιγμα» Φλαμπουράρη στον Λεβέντη...

«Άνοιγμα» Φλαμπουράρη στον Λεβέντη: Θα μπορούσαμε να κάνουμε δεκτές 4-5 από τις προτάσεις του
Θα μπορούσαμε να κάνουμε δεκτές 4-5 από τις προτάσεις του...

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων ο Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι...
από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, "4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά" αν και παραδέχθηκε ότι ο κ. Λεβέντης δεν "θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό".

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το λεχθέν από την κ. Γεροβασίλη, πρόσθεσε ότι "αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις" στις οποίες συμπεριέλαβε την 'Ενωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά, όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μια συζήτηση με τις προαναφερθείσες δυνάμεις "κόπηκε προχθές", δηλαδή - όπως άφησε να εννοηθεί - μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Φλαμπουράρης, ταυτόχρονα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα "από που προκύπτει ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;" υπογραμμίζοντας στην συνέχεια, ότι "αυτά τα λέει η αντιπολίτευση για να δικαιολογήσουν την στάση τους."

Στην επαναδιατύπωση της ερώτησης αργότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι "όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ", προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν "είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή".

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μιλά για "διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας", επανέλαβε οτι μπορεί να υπάρξει συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε "να μην παρερμηνευθεί αυτό". Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι διάλογος με την ΝΔ μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί των εθνικών θεμάτων.


Τα tweets κατέβηκαν γιατί είχαν εκπληρώσει το ρόλο τους


Ερωτηθείς για την απόσυρση αυτών των tweets, είπε ότι "κατέβηκαν γιατί είχαν εκπληρώσει τον ρόλο τους, ο κόσμος έμαθε τι γίνεται στην Μεσόγειο, που εμείς την θέλουμε μια θάλασσα ειρήνης, και πόση δουλειά απαιτείται γι' αυτό".

Μιλώντας πάντα γι' αυτό το κατεστημένο είπε ότι θα δεχθούν πως "η αριστερά θα μείνει" και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα "πάει την αντιπαράθεση ως το τέλος", εξηγώντας ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ θα ψηφιστεί, όποιος θέλει να πάρει άδεια θα την πάρει επι ίσοις όροις με τους άλλους επιχειρηματίες και θα πληρώσει.

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε οτι η κυβέρνηση, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες και τα προερχόμενα από το παρελθόν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ανταποκρίνεται "σε αυτά για τα οποία την ψήφισε ο ελληνικός λαός". Εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ) και εκτίμησε ότι "δεν θα υπάρξει πρόβλημα για οποιοδήποτε θέμα (έλθει προς ψήφιση) στην Βουλή".

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από τα άλλα κόμματα, και τόνισε ότι "δεν ήταν πρόθεση του Πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης να παγιδεύσει κανέναν", ενώ πρόσθεσε ότι "ο λαός καταλαβαίνει τα αδιέξοδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

Επίσης, είπε ότι ο κ. Λεβέντης κάνει λάθος όταν μιλά για 11 διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.


Αρνητικό δεδομένο η ταύτιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Ερωτηθείς για την ΝΔ είπε ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί "διαγκωνίζονται για το ποιός μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, είναι πολύ αρνητικό και τραγικό να ακούγονται πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ακούγονταν".

Διατύπωσε την ευχή να ολοκληρώσει η ΝΔ τις εσωκομματικές της διαδικασίες, ώστε να "μπει σε μια σειρά η πολιτική ζωή της χώρας".

Εκτίμησε ως αρνητικό δεδομένο την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και εξέφρασε την ελπίδα το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση κάτω από την πίεση του κόσμου.

Πρόσθεσε οτι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να ασκεί μια επιθετική πολιτική και σε προσωπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, αναφέροντας στην συνέχεια ότι "κάτι τέτοιο δεν κάνει καλό και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ".

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι τα περί "αριστερής παρένθεσης" πηγάζουν από ένα "πολιτικοοικονομικό και μηντιακό κατεστημένο που παραφράζει την πραγματικότητα" και έφερε ως παράδειγμα ότι "προβάλλουν τα tweets του πρωθυπουργού, αντί να επισημάνουν το γεγονός ότι σωστά ο πρωθυπουργός πρόβαλλε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων".


Προστατεύεται πλήρως μόνο το 25% των δανειοληπτών «που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα»


Σχετικά με το θέμα των "κόκκινων δανείων" είπε ότι για το 25% "που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα", το θέμα έχει λήξει και τα σπίτια τους δεν πρόκειται να βγούν στον πλειστηριασμό.
Πρόσθεσε ότι για ένα ακόμα ποσοστό, ύψους 35% των δανειοληπτών, "η πρώτη κίνηση είναι ο υπολογισμός με βάση την εμπορική αξία, άρα αμέσως επέρχεται το κούρεμα και ακολουθεί η διαπραγμάτευση για το ύψος της δόσης που μπορεί να καταβάλλει ο δανειολήπτης".

Απέκλεισε την πώληση σε ξένα funds του 60% των "κόκκινων δανείων", προσθέτοντας οτι "για τα υπόλοιπα δεν προβλέπεται η πώλησή τους, (αλλά) η συζήτηση δεν έχει λήξει".
Εκτίμησε επίσης ότι ούτε οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανάλογες πωλήσεις.

Ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση και για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και οι επιχειρήσεις να μείνουν και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.


Κόκκινη γραμμη η μείωση των κύριων συντάξεων


Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε οτι η "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει καμία μείωση και στις επικουρικές.

Ανέφερε οτι υπάρχει σκέψη για μικρή, όπως είπε, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 1,5%-2% των εργοδοτικών και 0.5% των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι "η εθνική σύνταξη κανονικά είναι για όλους, αν προχωρήσουμε σε αυτή θα είναι έτσι", ενώ τόνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια "παίζουν ρόλο σε όλα, και θα "μπαίνουν" σε όλες τις προσπάθειες".

Είπε οτι καταβάλλεται προσπάθεια να είναι συνολική και να καταλήξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό "(αλλά) το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς".

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να "τελειώσει γρήγορα το ασφαλιστικό και το φορολογικό", ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους, που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεν έκρυψε οτι "τώρα μας καίει το ασφαλιστικό, το φορολογικό θα έλθει στις αρχές Ιανουαρίου", ενώ εκτίμησε οτι δεν θα υπάρξουν απώλειες απο την κυβερνητική πλειοψηφία για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε οτι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βοηθήσει πολύ την οικονομία, τόνισε οτι οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο, πρόσθεσε οτι βασικό στοιχείο είναι η επιστροφή των καταθέσων, ώστε να επαναλειτουργήσει η αγορά, και εκτίμησε ως ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας την ανταπόκριση των ιδιωτών.

Θεώρησε επίσης ως θετική εξέλιξη την ονομαστικοποίηση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά και την δυνατότητα ελέγχου των διοικήσεων, καθώς "όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ασυδοσία", ενώ "και ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκίνησε έρευνα για τα δάνεια".


Τον Μάρτιο η άρση των capital controls


Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι μετά την λήξη του θέματος του χρέους θα αρθούν τα capital controls, τοποθέτησε το χρονικό όριο περίπου τον ερχόμενο Μάρτιο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "πολλά έχουν χαλαρώσει".


Δεν ήξερα ότι χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη


Σε ό,τι αφορά το προσωπό του είπε οτι θεωρεί τελείως απαράδεκτο να εξακολουθούν οι εμμονικές αναφορές γύρω από αυτόν από την στιγμή που στις 26 Ιανουαρίου παραιτήθηκε απο το ΔΣ της εταιρείας, κατέθεσε το εργολαβικό του πτυχία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταβίβασε τις μετοχές του και κατέθεσε και τα δικαιολογητικά του για συνταξιοδότηση.

Είπε ότι εκείνο που δεν γνώριζε τότε ήταν πως απαιτείτο συμβολαιογραφική πράξη για την μεταβίβαση των μετοχών και όχι ιδιωτικό συμφωνητικό, και αποσαφήνισε ότι το όλο ζήτημα έχει διευθετηθεί με τον δέοντα τρόπο.

Επισήμανε ακόμα, ότι ανεξαρτήτως της προθέσεως των δημοσιευμάτων γύρω από την υπόθεση αυτή, αυτά μπορεί και να οδήγησαν στην εμπρηστική επίθεση στην κατοικία του.
Υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι "αν, η επιδίωξη είναι κάποια συναλλαγή, απο την μεριά μου δεν θα το πετύχουν".


Είμαστε μίλια μακριά από το «πρώτη φορά αριστερά»


Ο κ. Φλαμπουράρης είπε οτι την σημερινή κυβέρνηση την χωρίζει απόσταση "μιλίων" από το προεκλογικό σύνθημα "πρώτη φορά αριστερά", διευκρινίζοντας ότι "ποτέ δεν είχαμε μπει στην λογική διαχείρισης της κυβέρνησης και της εξουσίας. Σημειώθηκε ανώμαλη προσγείωση σε δύσκολες συνθήκες και σε τρομακτική απομόνωση από την Ευρώπη που καταφέραμε να σπάσουμε, και σε αυτό η συμβολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν μεγάλη".

Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει την παραπέρα καταστροφή, και εκτίμησε οτι σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα θα υπάρχει αισθητή βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπων που υποφέρουν.

Τόνισε οτι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης, ποτέ δεν υπήρξε σκέψη "να τα παρατήσουμε" γιατί "δεν μπορούσαμε να διαψεύσουμε τον κόσμο που μας στήριξε και δεν θα τον διαψεύσουμε".

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: