1.11.15

Στα συντρίμμια του Airbus...

... αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...
Στα δύο μαύρα κουτιά, το voice recorder το οποίο καταγράφει την τελευταία συνομιλία στον θάλαμο διακυβέρνησης ενός αεροσκάφους και το data recorder, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όλα τα δεδομένα της πτήσης στρέφουν την προσοχή τους οι εμπειρογνώμονες που...
ανέλαβαν να διακριβώσουν τα αίτια της συντριβής του Airbus στη χερσόνησο του Σινά, όπου έχασαν τη ζωή τους 224 άτομα.

Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας κατάφεραν να εντοπίσουν και τα δύο πολύτιμα κουτιά.




Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Το αεροσκάφος, Airbus A321, ηλικίας 19 ετών, είχε εκτελέσει 21.000 πτήσεις και στο ενεργητικό του είχε συνολικά 56.000 ώρες σε δρομολόγια.

Ο κυβερνήτης χαρακτηρίζεται από τους πλέον έμπειρους με 12.000 ώρες στο logbook του. 



Μυστήριο καλύπτει τα αίτια της πτώσης του Airbus A321

Αρχικά οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αναφέρει ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου επειδή αντιμετώπιζε τεχνικό πρόβλημα, καθώς και ότι πρόκειται να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου αρχικά απέρριπταν το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να έχει χτυπηθεί από πυρά τζιχαντιστών, παρόλο που στη χερσόνησο του Σινά αυτές τις μέρες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού και του Ισλαμικού Κράτους. Απέρριπταν επίσης το ενδεχόμενο να σημειώθηκε έκρηξη εν ώρα πτήσης.



Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να περιπλέκεται όταν το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους σε ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους. 

«Οι μαχητές του Χαλιφάτου κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στη χερσόνησο του Σινά», ανέφερε το επίμαχο μήνυμα που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Εντούτοις τόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και ο Ρώσος υπ. Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, επικαλούμενοι αμφότεροι ειδικούς, θεωρούν απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



«Σύμφωνα με ειδικούς είναι αδύνατη η κατάρριψη αεροσκάφους σε αυτό το ύψος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισμαήλ.

Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί πριν αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στα δύο μαύρα κουτιά είναι πως το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ την ώρα που πετούσε σε ύψος 31.000 ποδών, και στην πορεία προς την πρόσκρουση το Airbus κατευθυνόταν με ταχύτητα 1800 μέτρα το λεπτό. 

Ο έμπειρος χειριστής Παντελής Φραγκούλης μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την άποψη ότι το πιθανότερο αίτιο της αεροπορικής τραγωδίας είναι η τεχνική βλάβη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Πρέπει να ήταν κάποια πολύ μεγάλη σημαντική βλάβη του αεροπλάνου που και ο κυβερνήτης δεν μπόρεσε να το σώσει».




Ιστορίες που συγκλονίζουν

Οι συγγενείς των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Αίγυπτο βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Η σύζυγός μου επέβαινε σε αυτό το αεροπλάνο, είχε πάει διακοπές με τα παιδιά μας, ωστόσο χάρη στον Θεό τα παιδιά χρειάστηκε να επιστρέψουν δύο ημέρες πριν από εκείνη» περιγράφει με δυσκολία, ξεσπώντας σε λυγμούς ο Νάιλ, 60 ετών.


Ο Yury Shein με την κόρη του Anastasia, επιβάτες της μοιραίας πτήσης

«Στις 6 το πρωί, μου έστειλε ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό της για να μου πει ότι θα έφευγε για το αεροδρόμιο. Τώρα όλα τελείωσαν. Πρέπει να τηλεφωνήσω στον γιο μου για να δώσει δείγμα DNA» προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση της, συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν καταλαβαίνω» λέει καταβεβλημένη η Άννα, μια νεαρή γυναίκα 20 ετών.

«Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ» δηλώνει γεμάτη απόγνωση η Έλλα Σμίρνοβα, 25 ετών, που πήγε να αναζητήσει τους γονείς της.


Η Maria Ivleva, 6 ετών, ένα από τα 25 παιδιά μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας 

Η Ιρίνα Σεμιόνοβα, 35 ετών, δείχνει στο τηλέφωνό της μια φωτογραφία της φίλης της Νατάσα να φοράει το μαγιό της και τα γυαλιά ηλίου της.

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο ρωσικό αεροσκάφος της είχε τηλεφωνήσει: «Είχε επισκεφθεί τα καταστήματα με τα αφορολόγητα προϊόντα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μου είπε ότι μου είχε αγοράσει ένα άρωμα».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: