1.10.15

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κούρσα της ηγεσίας, μάχη για την ημερομηνία στη ΝΔ...

Περισσότερο προεκλογικό χρόνο ζητούν Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας...

Έχοντας την πολιτική «ευλογία» του Κώστα Καραμανλή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά από δύο εβδομάδες σιωπής και ζυμώσεων και...
επαναπροσδιορισμού των συμμαχιών, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, έχοντας σύμφωνα συγκεντρώσει ήδη πολύ περισσότερες υπογραφές από την Πολιτική Επιτροπή από τις 50 που απαιτούνται βάσει καταστατικού. Έτσι, βρίσκεται και επίσημα απέναντι στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι επίσης φέρονται «πλήρεις» υπογραφών και ενδεχομένως και του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πάντως μέχρι στιγμής εμφανίζεται να μην έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 30 υπογραφές ενώ η προθεσμία της ΚΕΦΕ λήγει την Παρασκευή.

Το διακύβευμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών όπως έχει φανεί ξεπερνά τα πρόσωπα και έχει αποκτήσει καθαρό χαρακτήρα ιδεολογικού προσανατολισμού της συντηρητικής παράταξης. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται να εκπροσωπεί το «ιερό δισκοπότηρο» της κεντροδεξιάς με έντονες αναφορές στον καραμανλισμό. Ωστόσο, δεν είναι μόνος του καθώς το εντός του πολιτικού αυτού πλαισίου κινείται και ο 37χρονος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μάλιστα στην βόρεια Ελλάδα αλλά και την ΟΝΝΕΔ εμφανίζει ιδιαίτερη διεισδυτικότητα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η πιο φιλελεύθερη - μεταρρυθμιστική «φράξια» της ΝΔ την οποία θέλει να εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η «καθαρόαιμη» λαϊκή δεξιά, που εγκαθίδρυσε στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Την ώρα που αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στη μάχη των υποψηφιοτήτων, με την αναμενόμενη σήμερα επίσημη ανακοίνωση της εισόδου στην κούρσα της προεδρίας και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η εσωκομματική σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία μετακυλίεται στην ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών.

Πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ , ανέφεραν ότι για τον χρόνο διεξαγωγής θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι «όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες» και προσέθεταν ότι «θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ». Παράλληλα ο διευθυντής του γραφείου του κ.Μεϊμαράκη ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος τους καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε επίσης να ενημερωθεί και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την εκλογή του νέου προέδρου.

Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη θέλουν τις κάλπες να στηθούν είτε στις 18 είτε στις 25 Οκτωβρίου.

Διαφορετική άποψη όμως όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών έχουν οι δύο άλλοι υποψήφιοι όπως προκύπτει από διαρροές συνεργατών τους. Συγκεκριμένα κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας την τοποθέτηση των συνεργατών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ανέφεραν: «Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τί λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου». Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει και τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, κάτι το οποίο φαίνεται να απορρίπτει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέσω συνεργατών του.

Από το περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος από το απόγευμα της Τετάρτης βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα, αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών διαμηνύουν ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος».

Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τη διευρυμένη σύνθεση που αυτή θα αποκτήσει από την προσεχή Δευτέρα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υποψηφίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: