1.9.15

Και "μετά... ήρθαν οι μέλισσες"...


Ελα μωρέ, "τι σας πειράζει η ανάληψη της θέσης της υπουργού Τουρισμού, από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη?"...
 Στην παρακαταθήκη των σπουδαίων τραγουδιών του διδύμου Κραουνάκη-Νικολακοπούλου το «Μαμά Γερνάω» το έχει ερμηνεύσει πρώτη, αναλυόμενη σε δάκρυα, η Τάνια Τσανακλίδου-και όχι εκείνη με την...
οποία ταυτίσαμε όλα τα πρώτα μεγάλα δισκογραφικά δείγματα γραφής του διδύμου.

 Πώς το θυμήθηκα τώρα; Διότι φαίνεται πώς (μαμά) γερνάω και παραξενεύω. Και δεν μπορώ να δεχτώ εύκολα αυτό το επικρατούν «τόσα και τόσους έχουμε ανεχτεί, τι σας πειράζει η ανάληψη της θέσης της υπουργού Τουρισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη;»

Εμένα λοιπόν ειδικά αυτή την εποχή με πειράζει και με παραπειράζει. Γιατί;

‘ Όχι βεβαίως γιατί αμφισβητώ τον άψογο επαγγελματισμό και το ταλέντο της Πρωτοψάλτη ως ερμηνεύτριας. Ναι ασφαλώς είναι μια σπουδαία ερμηνεύτρια την οποία ταυτίσαμε με αξεπέραστες ερμηνείες των μεγάλων στιγμών του διδύμου Κραουνάκη-Νικολακοπούλου, αλλά και των Σπανού, Μούτση, Ανδριόπουλου, Αντύπα, της Ρεμπούτσικα πιο πρόσφατα (εννοείται ότι δεν περιλαμβάνω σ΄αυτές τα εμπορικά χιτάκια του τύπου «Θωμά είσαι σπίτι» κλπ.). Η εξαιρετική της απόδοση στην τέχνη που έχει αφιερωθεί, δεν την καθιστά, όμως, αυτομάτως και ιδανική υπουργό. Ούτε συμφωνώ με το επιχείρημα της σύντομης και διεκπεραιωτικής θητείας της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ενας συνήθως τιμητικός (αλλά και επ΄ αμοιβή) τέτοιος διορισμός σε υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι σ΄αυτή την περίπτωση απαραιτήτως διακοσμητικός. ΟΙ συμφωνίες τρέχουν, οι υπογραφές μπαίνουν ανεπιστρεπτί, το Eurogroup καραδοκεί, η χώρα περνά μία από τις χειρότερες ιστορικά περιόδους της. Συνεπώς; Ακόμα και ο διορισμός των υπηρεσιακών υπουργών δεν μπορεί να υπηρετεί ξανά τη λογική του «έλα μωρέ». Και οι καλλιτέχνες θα έπρεπε πλέον να διαχωρίζουν τη θέση τους από την πρακτική της… πολιτικής σόου-μπιζ που τοποθετεί αναγνωρίσιμους στα ψηφοδέλτια. Θα ήλπιζα μάλιστα ότι οι ίδιοι θα αρνούνταν να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί «μαϊντανοί». Επιπλέον κάποτε πρέπει να γίνουμε απαιτητικότεροι από όσους αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις ακόμα και τόσο βραχύχρονες.

Εμένα λοιπόν με ενόχλησε ότι:

* Πρώτον η απρόβλεπτη επιλογή της Πρωτοψάλτη έγινε, όπως γράφτηκε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που την ξερει και την εκτιμά. Γιατί την σκέφτηκε για το υπουργείο Τουρισμού; Διότι η Πρωτοψάλτη είχε στο παρελθόν εργαστεί ως ξεναγός! Μπα; Και η φίλη μου η Βάσω έχει εξαιρετική θητεία ξεναγού και γνώσεις που θα ζήλευαν και οι αρχαιολόγοι, αλλά δεν έγινε υπουργός Τουρισμού έναν κρισιμότατο μήνα για τον τουρισμό (ο Σεπτέμβριος προβλεπόταν προ προκήρυξης εκλογών να είναι ένας ανθηρότατος τουριστικά μήνας, αλλά μετά… ήρθαν οι μέλισσες).

Να επισημάνω πάντως πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το όνομα της Πρωτοψάλτη απασχόλησε ευρύτατα τον Τύπο αυτό το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η εμπλοκή της στην παράσταση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο. Βέβαια μετά την παρέμβαση του ΥΠΠΟ και τις γενικευμένες διαμαρτυρίες για το συμβόλαιο ύψους 63.000 ευρώ το οποίο είχε κλείσει μαζί της ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζακης για τη συμμετοχή της σε όλη την καλοκαιρινή περιοδεία των «Τρωάδων», η ίδια, όπως θα θυμάστε, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και αποσύρθηκε από την παράσταση. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ναταλί Χατζηαντωνίου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: