1.8.15

Γκάλμπρεϊθ: «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα»...


Μετά την πλήρη κάλυψη που παρείχε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στον πρώην υπουργό Οικονομικών, και ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ του προσφέρει πλήρη κάλυψη. «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα» είναι ο τίτλος του νέου άρθρου που ο Αμερικανός οικονομολόγος υπογράφει για το...
γερμανικό περιοδικό "Spiegel".


Όπως αναφέρει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών στην εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις έπεφταν στο κενό, «ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά την μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών». «Είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές», υπογραμμίζει ο Γκάλμπρεϊθ.

Αναφερόμενος στο «Plan B», στο οποίο είχε ρόλο συντονιστή, διευκρινίζει ότι η αποστολή «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ». «Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης»,  ξεκαθαρίζει εν συνεχεία.

Από το άρθρο του Γκάλμπρεϊθ δε θα μπορούσε να λέιπειο συνήθης ύποπτος… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Σέβομαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», είναι η άποψη που αναπτύσσει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Τέλος, όπως εκτιμά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών σε ό,τι αφορά τη άφεση χρέους. «Για αυτό η συμφωνία δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ - και είναι ανοιχτό το αν ποτέ θα τεθεί» καταλήγει ο κ. Γκάλμπεϊθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: