1.8.15

Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις...


To κουαρτέτο βλέπει σήμερα τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ...
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ανοίγει σήμερα το Κουαρτέτο των θεσμών, που θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στην Αθήνα αλλά και στους εκπροσώπους των δανειστών επικρατεί προβληματισμός για το...
γεγονός ότι είναι δύσκολος ο στόχος να επιτευχθούν έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2023 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Χθες τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών είχαν συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη. Στο τραπέζι τέθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ύφεση και οι περιορισμοί των κεφαλαίων. 

Όπως φαίνεται το Κουαρτέτο ανησυχεί για την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις θα ανατραπούν από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την «βουτιά» στα έσοδα και τα capital control. Χθες επισκέφθηκε οι εκπρόσωποι των θεσμών επισκέφθηκαν και την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με το Κουαρτέτο θα περιλαμβάνει την συμφωνία στον ακριβή αριθμό της ύφεσης για φέτος και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα κρίνουν και τον «λογαριασμό» των μέτρων. Το δεύτερο στάδιο αφορά τον καθορισμό του καταλόγου με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν απαιτήσει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% φέτος και στο 100% το 2016 για περίπου 700.000 μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν διορθώσεις στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 του μήνα. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησαν τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια». 

Τα τεχνικά κλιμάκια φέρονται να έχουν διαφωνήσει και με τον συντελεστή 8% για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ, ενώ ζητούν αλλαγές και στην ευνοϊκή φορολογία των αγροτών. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: