1.7.15

FT: Ύστατη κίνηση Τσίπρα για το χρέος...

Financial Times: Ύστατη κίνηση Τσίπρα για το χρέος...
O Τσίπρας κάνει κίνηση της τελευταίας στιγμής για νέα γραμμή ζωής στην Ελλάδα, αναφέρει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Financial Times.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε... διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Mέσω twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε:

«Το Eurogroup ολοκληρώθηκε. Η επιστολή του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος και το κούρεμα δεν είναι πιθανά. Το αίτημα όμως για πρόγραμμα με τον ESM πάντα αντιμετωπίζεται μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα. Οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα, είπε.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι. Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup σήμερα.


Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε και επίσημα ο EFSF.

«Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF λήγει τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF  των 1,8 δισ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το ποσό των 10,9 δισ στο EFSF που ήταν διαθέσιμα για να καλύψουν το δυνητικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή την εξυγίανση των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι FT περιγράφουν τη τελεσιγραφική στάση των δανειστών για το δημοψήφισμα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση στην επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ. Ο Τσίπρας θα πρέπει, επίσης, να δεσμευτεί ότι στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη στην Ελλάδα θα υποστηρίξει το σχέδιο των πιστωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: