1.6.15

Η Ελλάδα στο σημερινό «μενού» Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ...

Η Ελλάδα στο σημερινό «μενού» Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ
Στην ατζέντα -αν και ανεπίσημα- του αποψινού δείπνου ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ,τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο θα βρίσκεται όπως είναι αναμενόμενο η Ελλάδα.

Στη... σκιά των...
δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην γαλλική Le Monde όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντώνται χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ωστόσο εκ των πραγμάτων το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος.

Όπως αναφέρει η Liberation σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν στις 17:15 (ώρα Ελλάδος) όπου αναμένεται να συνομιλήσουν με βιομηχάνους, ενώ πριν το δείπνο εργασίας που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόκειται γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις χωρίς να τους δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Όλα αυτά, ενώ το βράδυ της Κυριακής προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Τσίπρα, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στο μεταξύ, βέβαια, η Γερμανία μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνει αυστηρά πως η συμφωνία πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

«Στόχος των μεμονωμένων αυτών μέτρων είναι η ανάκτηση της σταθερότητας του χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Την ίδια ώρα, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως στην καρδιά της τριμερούς συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών δε θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα το Σάββατο δήλωσε πως θα ήταν έκπληκτος αν το ελληνικό ζήτημα δεν διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες τους

Παράλληλα, η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι η 30η Ιουνίου.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: