1.6.15

Ιταλία: Πλήγμα για τον Ρέντσι...

Ιταλία: Πλήγμα για τον Ρέντσι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών...το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών...
Ως πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ερμηνεύεται το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών οι οποίες...
διεξήχθησαν χθες, καθώς οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται, μοιάζουν να είναι κατώτερες του αναμενόμενου.

Αυξάνονται παράλληλα τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Οι εκλογές, στις οποίες είχαν δικαίωμα συμμετοχής 22 εκατ. Ιταλοί, θεωρείτο η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρέντσι μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης χρονιάς, όταν το PD είχε καταλάβει την πρώτη θέση με πάνω από το 40% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις και προβολές ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

Όμως, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον 40χρονο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι σήμερα σάρωνε τους αντιπάλους του αφότου κατέλαβε την εξουσία προχωρώντας σε ένα εσωκομματικό πραξικόπημα πέρυσι, η βορειοδυτική περιφέρεια της Λιγουρίας προβλέπεται ότι θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού φέρεται να δίχασε τους ψηφοφόρους του PD.




Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά έμοιαζε να οδεύει σε μια συντριπτική νίκη, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

Οι προβολές για το αποτέλεσμα συνολικά δίνουν στο PD του Ρέντσι το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειες, στο M5S ένα 19,6%, στη Λέγκα του Βορρά 12,9% και στο FI το 10,3%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Αν και ενδεχόμενες συγκρίσεις με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές θα ήταν παραπειστικές, καθώς ο χαρακτήρας των αναμετρήσεων αυτών ήταν πολύ διαφορετικός από εκείνον των χθεσινών περιφερειακών εκλογών, η επίδοση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πολύ κατώτερη από την περυσινή. Οι δημοσκοπήσεις υπεδείκνυαν πως το PD θα παρέμενε το πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Ώσπου έκλεισαν οι κάλπες (στις 23:00 τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές υπολογιζόταν πως έφθασε από το 49% ως το 56% και η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο 64%.

Οι τοπικές εκλογές δεν επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο, αλλά μοιάζουν να στέλνουν μια προειδοποίηση στον Ρέντσι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δυνητικά σκληρές μάχες στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συνεχίζει την προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην εκπαίδευση αλλά και στο πολιτικό και το εκλογικό σύστημα.

Το M5S του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ως κόμμα στη Λιγουρία, στην Καμπανία και στην Απουλία, αν και υποσκελίζεται από συμμαχίες κομμάτων.


Η Λέγκα του Βορρά εξάλλου μοιάζει να παγιώνει την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο της δεξιάς, σαρώνοντας το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Μέχρι χθες στις πέντε από τις επτά περιφέρειες κυβερνούσε η κεντροαριστερά, σε μία η Λέγκα του Βορρά και σε μία το Φόρτσα Ιτάλια.

Οι περιφερειακές εκλογές εξάλλου έφεραν στην επιφάνεια τις εσωτερικές εντάσεις στο PD. Την Παρασκευή, μια επιτροπή του κοινοβουλίου εναντίον της μαφίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 16 υποψηφίων που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ή ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο πιο γνωστός από τους 16 impresentabili, τους πολιτικούς που θεωρούνται διαβλητά πρόσωπα, είναι ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, ο υποψήφιος του PD στην Καμπανία. Με βάση τις προβολές, ο Ντε Λούκα οδεύει προς τη νίκη ούτως ή άλλως, όμως ο σάλος σχετικά με την υποψηφιότητά του και τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη ίσως ζημιώσουν το PD γενικά.

Οι καλές επιδόσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων παρομοιάζονται από αναλυτές με αυτές του Podemos στην Ισπανία. Η Λέγκα του Βορρά, υποστηρίζουν αναλυτές, πιθανόν κέρδισε ψήφους λόγω των αντιδράσεων στην τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας φέτος...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: