1.5.15

Tίποτα δεν μοιάζει να έχει αλλάξει...


Το συγκλονιστικό  εξώφυλλο του περιοδικού TIME (ΦΩΤΟ)...
Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο αποφάσισε να εκδοθεί το αμερικανικό περιοδικό TIME, αντιπαραβάλλοντας επιτυχώς την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ με εκείνη 47 χρόνια πριν, ευελπιστώντας να θέσει ένα μεγάλο ερώτημα : «πόσα πράγματα έχουν...

αλλάξει στην Βαλτιμόρη από τότε που ο θάνατος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους το 1968…»

Εμπνευσμένο από τις ταραχές του 1968 στη Βαλτιμόρη και τις πρόσφατες στην ίδια πόλη, 47 χρόνια μετά, αποδεικνύει ότι το μίσος παραμένει άσβεστο και οι αλλαγές μηδαμινές. Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τις φυλετικές εξεγέρσεις που προσφάτως συγκλόνισαν την πόλη με αφορμή το θάνατο ενός αφροαμερικάνου από αστυνομική βία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τραβηχτεί 47 χρόνια πριν, με αφορμή την δολοφονία του ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και μια χρονολογία σβησμένη με κόκκινη γραμμή,  φιγουράρουν στο πρωτοσέλιδο κάνοντας τον αναγνώστη να αναρωτηθεί  1968 ή 2015; Ο υπότιτλος που συνοδεύει τον κεντρικό τίτλο αποσαφηνίζει «Αμερική: Ό,τι έχει αλλάξει. Ό,τι δεν έχει».
Όπως περιγράφει το περιοδικό οι γηραιότεροι κάτοικοι της Βαλτιμόρης ξαναζούν το ίδιο σκηνικό αφού τα γεγονότα του '68 αναβιώνουν: Εξι άνθρωποι νεκροί, 700 τραυματίες και 1.000 επιχειρήσεις λεηλατημένες. «Δεν συνήλθαμε ποτέ πραγματικά από την εξέγερση του 1968» λέει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τζακ Γιάνγκ.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι μνήμες ξαναζούν. Στους δρόμους της αμερικανικής πόλης ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν δύο Αφροαμερικανοί άντρες, ο 43χρονος Eric Garner και ο 18χρονος Michael Brown, έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Νέα Υόρκη και στο Μιζούρι από απροκάλυπτη αστυνομική βία εις βάρος τους.

Με ανεργία στο 8,4% η Βαλτιμόρη μοιάζει βασίλισσα της ανάκαμψης. Όμως τα λεφτά δεν μοιράζονται ακριβοδίκαια και το 24% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε όλη την πολιτεία του Μέριλαντ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 9,8%.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού φιλοξενούνται και οι φωτογραφίες ενός 26χρονου ερασιτέχνη φωτογράφου, ονόματι Ντέβιν Αλλεν. Οι ασπρόμαυρες εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη που έχει τραβήξει και ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έχουν γίνει viral από άλλους χρήστες, αλλά και διεθνή ΜΜΕ.



newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: