1.4.15

Ο εντιμότατος κύριος Παπασταύρου...

Ήταν ο έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του – «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» - Αντώνη Σαμαρά. Ίσως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιταλική La Stampa, το πρόσωπο που προς χάριν του «θάφτηκε» η λίστα Λαγκάρντ. Και είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κατείχε...
εξίσου κορυφαία θέση τόσο στο Μαξίμου όσο και στη λίστα Λαγκάρντ – είτε ως «διαχειριστής», είτε ως κάτοχος τουλάχιστον ενός λογαριασμού 5,397 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.


Το τι από τα δύο ισχύει τελικά – διαχειριστής ή δικαιούχος – θα το δείξει η προκαταρκτική εξέταση που έχει ήδη διατάξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης για να διαπιστώσει εάν ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος έχει διαπράξει, κατ΄αρχήν τουλάχιστον, το αδίκημα της ψευδορκίας.  

Μέχρι τότε, το βέβαιο είναι πως ο Σταύρος Παπασταύρος είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων, με ενδιαφέρουσες πολιτικές – και όχι μόνον – διαδρομές και αποστολές στο παρελθόν και με μια πολύ στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ. Στη δεκαετία του ’90 ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Επί πενταετίας Καραμανλή (2005-2009) πέρασε στις Διεθνείς Σχέσεις της ΝΔ και όταν τις τύχες του κόμματος ανάλαβε ο Αντώνης Σαμαράς μεταπήδησε στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο και περιβάλλον. Ως διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού βρισκόταν στον σκληρό πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα, είχε απ’ ευθείας σχέσεις και σταθερή επαφή με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και επανειλημμένως είχε επιλεγεί από τον Αντώνη Σαμαρά για «ειδικές αποστολές»: Όπως οι επισκέψεις στο Βερολίνο για το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας Γερμανίας-Ελλάδας ή το ταξίδι στην Ελβετία μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να διερευνήσουν το θέμα των… καταθέσεων των Ελλήνων μεγαλοφοροφυγάδων στις ελβετικές τράπεζες.

Στο απόγειο της δόξας του βρέθηκε πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν το όνομά του «έπαιζε» έντονα για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας προετοίμαζε ήδη τη μεταπήδησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Την υπουργοποίησή του φέρετο τότε να έχει μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ, εξίσου όμως – και πολύ πιο σοβαρή – ήταν η παρέμβαση της τρόικας και τη… λίστας Λαγκάρντ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: