1.4.15

Ξεκινάει εργασίες η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις...

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους ξένους δανειστές και λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσιπρα με...
την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ, όπου "τόλμησε" να θέσει μεταξύ άλλων στο Βερολίνο θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, ξεκινά σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της η επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Πρόεδρος της επιτροπής έχει οριστεί η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου γεγονός το οποίο αποδεικνύει ποσό μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό και στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής. 

Αντικείμενο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σ' αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της προς τον σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του μήνα, την πρόταση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου για σύσταση διακομματικής επιτροπής για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα επισημαίνοντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και την ανάγκη μιας συντεταγμένης στρατηγικής σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. 

Ειδικότερα, ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πανός Καμμένος έχει δηλώσει ρητά πως "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των αποζημιώσεων". 

Αντιπρόεδροι στην επιτροπή ορίστηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος (Α' αντιπρόεδρος), με αναπληρώτρια την Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Μπαλάφας (Β' αντιπρόεδρος) με αναπληρώτρια τη Ραχήλ Μακρή, Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Γ' αντιπρόεδρος) με αναπληρωτή τον Χαρίλαο Τζαμακλή, Νικήτας Κακλαμάνης (Δ' αντιπρόεδρος), με αναπληρωτή τον Κώστα Τζαβάρα, Σπύρος Λυκούδης (ΣΤ' αντιπρόεδρος) με αναπληρωτή τον Σπύρο Δανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης (Ζ΄ αντιπρόεδρος), με αναπληρώτρια την Διαμάντω Μανωλάκου. 

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Εύη Καρακώστα, Μάκης Μπαλαούρας και Γιάννης Σταθάς, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Δημήτρης Κυριαζίδης, της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: