2.3.15

Ο "σκιώδης πρωθυπουργός" Σαμαράς σε test επιβίωσης...

Το πρώτο "crash test εσωτερικού" μετά τον ένα μήνα της ευρωπαϊκής θύελλας σηματοδοτεί αυτή η εβδομάδα όχι μόνον για...
την κυβέρνηση αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 


Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ταυτόχρονα μάχη προσωπικής επιβίωσης και πολιτικής επιβεβαίωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί και στην κοινοβουλευτική πράξη πλέον τον ρόλο του πολιτικού ρυθμιστή και ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ ως τη μόνη, πραγματική αριστερή δύναμη.

Η Νέα Δημοκρατία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στα νέα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αναβληθείσας ενδοσκόπησης: Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, και σπάει η… σιωπή των αμνών για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια και ξεκινά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αναμένεται, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, αμφισβήτηση της ηγεσίας από Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νικήτα Κακλαμάνη και λοιπούς, ενώ σε τακτική αποστασιοποίησης αποστασιοποιημένος ο Κώστας Καραμανλής, θα διαμαρτυρηθεί για μια ακόμη φορά διά της σιωπής του.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να αμύνεται επιτιθέμενος, βγάζει μπροστά την ανάγκη ενότητας ενώπιον του «εθνικού κινδύνου» και εξακολουθεί να επενδύει – έστω και αρκετά μόνος πια – στην «αριστερή παρένθεση». Η νέα, προσφιλής του τακτική άλλωστε, είναι να απαντά με προσωπικές και άκρως επιθετικές ανακοινώσεις, εν είδει «σκιώδους πρωθυπουργού», σε κάθε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Πέραν της ρητορικής όμως, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες επί της αντιπολιτευτικής ουσίας για τον Αντώνη Σαμαρά: Τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση είναι αρκούντως φιλολαϊκά – ρύθμιση 100 δόσεων, προστασία πρώτης κατοικίας κ.λ.π. – και στη Συγγρού γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα βρεθεί σε θέση περισσότερο απολογούμενου παρά κριτή. Ήδη χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, δυσκολεύτηκε πολύ να εξηγήσει γιατί ο ίδιος δεν κατάφερε να κερδίσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και γιατί είχε αποδεχθεί την μείωση των συντάξεων που απέρριψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ως εκ τούτου, η ΝΔ επιλέγει ήδη ως προνομιακό (;) και θορυβώδες πεδίο αντιπαράθεσης το σχέδιο νόμου για την ανασύσταση της ΕΡΤ. Το στίγμα προθέσεων έδωσε ήδη ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης καταγγέλλοντας ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ οι φορολογούμενοι «θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τις πελατειακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στα social media της… αντεπανάστασης του «μαύρου» ηγείται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης ο οποίος έφτιαξε και σελίδα στο Facebook με τίτλο «ΟΧΙ στην ΕΡΤ».

Στην ελάσσονα αντιπολίτευση, το «Ποτάμι» επιλέγει την οδό του διεμβολισμού της κυβέρνησης διά της νουθεσίας και των επιθέσεων φιλίας. Επιμένει, και θα ανεβάσει τους τόνους αυτή την εβδομάδα, να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης – μια επιμονή, που έχει σαφή στόχο να εκθέσει τις εσωτερικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει η συμφωνία με τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού και της ΝΔ.

Στρατηγικός στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να καταδεικνύει, σε κάθε φάση ότι ο «φυσικός σύμμαχος» της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι το Ποτάμι και, σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωσοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς, επαναλαμβάνει σταθερά ότι «το Ποτάμι και οι βουλευτές του θα είναι αρωγοί στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Χθες, το κόμμα κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη «να αγνοήσει τις φωνές που υπερασπίζονται επικίνδυνες πολιτικές», έχει ωστόσο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι και στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις – όπερ, τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές του στα 3 νομοσχέδια κοινωνικής ανακούφισης που κατατίθενται τις επόμενες ημέρες.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξει στα εν λόγω νομοσχέδια και το ΚΚΕ. Η στρατηγική του Περισσού είναι απολύτως σαφής – να είναι το ΚΚΕ το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που ασκεί αντιπολίτευση από Αριστερά στην κυβέρνηση.

Κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, διοργάνωσε την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επέδειξε ως τρόπαιο την επιστολή στήριξης του Μίκη Θεοδωράκη. Στόχος του, να εκμεταλλευτεί την φθορά από την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας αλλά και τις εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: