2.3.15

Χρυσαυγίτικα νομικά τεχνάσματα...

Ο κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς
Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση για τον ορισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής. Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεται το δεκαοκτάμηνο κράτησης των πρώτων συλληφθέντων και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα αρχίσουν να αποφυλακίζονται, με πρώτο τον κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τον Γιώργο Ρουπακιά.

Η...
πολύμηνη καθυστέρηση της δίκης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η ναζιστική οργάνωση, δεν ήταν η κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που προσδιορίζει τη δικαστική διερεύνηση των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Μετά τις πρώτες κινήσεις που οδήγησαν στις συλλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τη Δικαιοσύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και βέβαια εγκατέλειψε τους δικαστικούς λειτουργούς που ανέλαβαν την υπόθεση έρμαιο στις απειλές και τις συκοφαντίες των ναζιστών.

Το νέο τροπάριο των κρυφών υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στέκεται μόνο σε τυπικά έως και νομικίστικα επιχειρήματα. Διαφαίνεται δηλαδή η νέα υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσης, η οποία επιχειρεί να απογυμνώσει την υπόθεση από κάθε πολιτικό χαρακτήρα, εμφανίζοντάς την ως προϊόν τυπικών δικονομικών σφαλμάτων.

Ούτε λέξη δεν γίνεται πλέον για την ουσία των κακουργημάτων που βαρύνουν τους υπόδικους. Οι χρυσαυγίτες γνωρίζουν ότι εκεί, στην ουσία δηλαδή της ποινικής υπόθεσης, βρίσκεται η αδυναμία τους και έτσι προσπαθούν με νομικίστικα επιχειρήματα να καταρρίψουν το κατηγορητήριο, με πρώτο στόχο να βρεθεί τρόπος μέσω ενστάσεων να μην προχωρήσει καν η δίκη.

Δημήτρης Ψαρράς

♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 2 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: