2.3.15

Άμεση αντίδραση της Αθήνας...

Διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς για τις τουρκικές παραβιάσεις...


Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η νέα ελληνική κυβέρνηση πως οι πρακτικές του "ατέλειωτου διαλόγου" στην περίπτωση κατάφωρων παραβιάσεων τελείωσε και πως εφεξής θα...
γίνεται άμεση καταγγελία στα διεθνή όργανα.

Tην Παρασκευή 27/2, η Τουρκία εξέδωσε notam με την οποία δεσμεύει από  Δευτέρα, 2 Μαρτίου και για δέκα μήνες μέχρι δηλαδή τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μια τεράστια έκταση στο Αιγαίου που εκτείνεται από τη Λήμνο μέχρι τη Σκύρο.

Στην ουσία η Toυρκία σε μία περίοδο που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δύο χώρες, επιλέγει να ανεβάσει την ένταση ζητώντας να δεσμεύει περιοχές ακόμη και πάνω από  έδαφος. Παρότι είναι πάγια πρακτική της Τουρκίας να δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις, η επιχειρούμενη δέσμευση είναι πρωτοφανούς κλίμακας και διάρκειας.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε διαβήματα στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ICAO (τον διεθνή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και φυσικά στην ίδια την Άγκυρα προκειμένου να ακυρωθεί η τουρκική notam. Σύμφωνα με πληροφορίες το διάβημα προς την Άγκυρα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. 

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: 


Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.
Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.
Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
Το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130.
Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο...
Πληροφορίες: Αυγή (Α. Γιάμαλη) - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: