27.2.15

Προς εξαίρεση από το ρωσικό εμπάργκο φράουλες, πορτοκάλια και ροδάκινα...

Προς εξαίρεση από το ρωσικό εμπάργκο φράουλες, πορτοκάλια και ροδάκιναΕκτός των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο και εντός της ρωσικής αγοράς ενδέχεται να βρεθούν ξανά τα...
ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Αλεξέι Αλεξένκο για την εξαίρεσή τους από τον αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του έλληνα υπουργού, ο κ. Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

«Δεν μπορώ βέβαια να προδικάσω την απόφαση του ρώσου πρωθυπουργού, αλλά θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό» είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι κάτι μόνιμο».

Ο κ. Σγουρίδης, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, να απελευθερωθούν» επισήμανε.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα του εμπάργκο βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς πρόθεση και των δύο πλευρών - όπως αυτή διατυπώθηκε διά στόματος των κ.κ. Σγουρίδη και Αλεξένκο - είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε το εμπόριο να αποκατασταθεί άμεσα «την εποχή μετά τις κυρώσεις».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και προτίθεται να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Μεγάλη πτώση στις ελληνικές εξαγωγές λόγω του εμπάργκο

Εν αναμονή της επόμενης μέρας πάντως η πίεση που ασκεί το εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία είναι ισχυρή.

«Το 2012 η Ρωσία εισήγε απευθείας από την Ελλάδα 158.000 τόνους ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Το 2013, λόγω της μειωμένης ελληνικής παραγωγής, η χρονιά δεν εξελίχθηκε κανονικά και έκλεισε τους 140.000 τόνους. Το 2014 όμως, μέχρι την επιβολή του εμπάργκο στις 7 Αυγούστου, είχαμε εξαγωγές 93.000 τόνους, με άλλα λόγια μείωση όγκου κατά περίπου 41%» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγείς τού κλάδου χαιρετίζουν την απόφαση για τη διερεύνηση του ενδεχομένου εξαίρεσης των τριών προϊόντων από το εμπάργκο και «θέλουν να πιστεύουν ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό».

Ανά προϊόν που ενδέχεται να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις η εικόνα είναι η εξής: το 2012 οι απευθείας ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία ανήλθαν σε 31.900 τόνους (28.164 το 2014), φράουλας σε 14.500 τόνους (13.400 πέρυσι), νεκταρινιών σε 14.100 τόνους (8.123 το 2014) και πορτοκαλιών σε 750 τόνους (394 το 2014).

Όπως διευκρίνισε, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις απευθείας εισαγωγές των εν λόγω ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, καθώς υπολογίζεται ότι και τα τρία χρόνια υπήρξαν εισαγωγές ελληνικών φρούτων και μέσω άλλων κρατών, όπως η Μολδαβία ή η Λευκορωσία, που αν συνυπολογιστούν ο συνολικός όγκος αυξάνεται κατά 30%-35%.

Νέα αγορά για τα ελληνικά προϊόντα

Πάντως, τα οπωροκηπευτικά δεν ήταν το μόνο προϊόν που ετέθη επί τάπητος σήμερα. Όπως δήλωσε ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, διοργανωτή της σημερινής συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο αναμένεται να υποβοηθηθεί και σε διακρατικό επίπεδο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo....
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: