1.1.15

Ακυρώθηκαν οι ποινές των δημοσιογράφων του αλ Τζαζίρα...

Αίγυπτος - Ακυρώθηκαν οι ποινές των δημοσιογράφων του αλ Τζαζίρα
Νέα δίκη διέταξε σήμερα το ακυρωτικό δικαστήριο της Αιγύπτου για τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα που εκτίουν ποινές κάθειρξης για τη φερόμενη υποστήριξή τους στη...
Μουσουλμανική Αδελφότητα και για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων για τη χώρα.

«Το ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης», δήλωσε ο Αμρ αλ Ντιμπ δικηγόρος του Αυστραλού δημοσιογράφους Πίτερ Γκρέστε.

Ο Γκρέστε και ο Καναδοαιγύπτιος συνάδελφός του Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που συνελήφθησαν την 29η Δεκεμβρίου του 2013 σε ξενοδοχείο του Καΐρου, καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε επτά χρόνια κάθειρξη για τις φερόμενες σχέσεις τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κίνημα του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για την ίδια υπόθεση.

Παρόλα αυτά οι τρεις δημοσιογράφοι του αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, αναμένεται να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να παρουσιαστούν ενώπιον του νέου δικαστηρίου, σημείωσε ένας άλλος δικηγόρος των κατηγορούμενων, ο Μοστάφα Νάγκι.

Όπως εξήγησε ο αλ Ντιμπ, «το ακυρωτικό δικαστήριο δεν μπορεί να ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή τους. Το δικαστήριο που θα εκδικάσει εκ νέου την υπόθεσή τους είναι αυτό που μπορεί να διατάξει την απελευθέρωσή τους».

Η υπόθεση αυτή είχε ξεσπάσει εν μέσω κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον πρώην στρατάρχη και νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το Κάιρο, που έχει χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορεί τη Ντόχα ότι τους υποστηρίζει, κυρίως μέσω του αλ Τζαζίρα, το οποίο κατήγγειλε την ανατροπή του Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του.

Πάντως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα σημάδια προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 20 Δεκεμβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίσκεψη του εκπροσώπου του εμίρη του Κατάρ στο Κάιρο, η Αίγυπτος χαιρέτισε την έναρξη «μιας νέας εποχής» και η Ντόχα εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της» στην κυβέρνηση Σίσι.

Δύο ημέρες αργότερα το αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε το αναπάντεχο κλείσιμο του θυγατρικού της τηλεοπτικού δικτύου στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: