1.8.14

«Ψαλίδι» στο κρατικό χρήμα για τα κόμματα...


Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων και αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών τους προωθεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από ...
τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου και περιλαμβάνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με δεδομένο το γεγονός ότι «στην Ελλάδα η υψηλή κρατική χρηματοδότηση είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε εξάρτηση των περισσοτέρων κομμάτων από το δημόσιο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση. Με τις προωθούμενες διατάξεις καταργούνται και τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

• Η τακτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων μειώνεται από ποσοστό ένα κόμμα 1,02% τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους, σε ποσοστό 0,05% τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον το ποσοστό υπολογίζεται στο εξής στη βάση υπαρκτών και όχι πιθανολογούμενων οικονομικών μεγεθών.

• Στις εκλογές η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται από ποσοστό 0,022% τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους σε ποσοστό 0,008% τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής.

• Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους από ποσοστό 0,001% σε 0,1% τοις χιλίοις.

• Δίνεται κίνητρο στους ιδιώτες χρηματοδότες κομμάτων να δηλώνουν στην εφορία το ποσό που δίνουν στο κόμμα, καθώς πλέον θα εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου.

• Επιβάλλεται σε όλα τα κόμματα να διαχειρίζονται τα έσοδα και τις δαπάνες τους μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών που μπορούν να τηρούνται σε τρία διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα της επιλογής τους. Απαγορεύεται να ανοίξουν περισσότερους λογαριασμούς σε τράπεζες ενός ή εκτός Ελλάδος.

• Οι δαπάνες τους αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάλε άλλο μέσο που πιστοποιεί εμφανώς το πρόσωπο του χρηματοδότη

• Υποχρεωτικά όλες οι δωρεές που γίνονται σε κόμματα και ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ θα γίνονται μόνο μέσω τραπέζης. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα των κομμάτων.

• Για τα ιδρύματα των κομμάτων επιβάλλεται να χειρίζονται τα οικονομικά τους μέσω ενός έως δύο τραπεζικών λογαριασμών σε δύο τράπεζες της επιλογής τους.

• Καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια των κομμάτων, τα οποία – όπως σημειώνει το νομοσχέδιο- «αφήνει υπόνοιες για παράνομο χρηματισμό και πελατειακές συναλλαγές ιδιωτών – χρηματοδοτών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων».

• Σε κάθε κουπόνι πλέον θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ ή αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του χρηματοδότη.

• Απαγορεύεται να χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια.

• Απαγορεύεται πλέον οι τράπεζες να δίνουν δάνεια σε κόμματα με εγγύηση τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα πάρουν τα επόμενα χρόνια.

• Αυξάνεται το όριο χρηματοδότησης ενός κόμματος ή συνασπισμού από το ίδιο πρόσωπο τον ίδιο χρόνο από 15.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος προσέφερε περισσότερα από 20.000 ευρώ το χρόνο τότε τα επιπλέον χρήματα θα επιστρέφονται, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «το ποσό είναι τόσο μεγάλο που συνάγεται διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και αλλοίωση των αρχών άσκησης δημόσιας εξουσίας».

• Απαγορεύεται στα κόμματα να δίνουν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών στην προεκλογική περίοδο με στόχο, όπως υπογραμμίζει το νομοσχέδιο, «να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγοράς ψήφων, κατά το οποίο μέρος του εκλογικού σώματος δωροδοκείται για να στηρίξει ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: