1.8.14

Καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα...

φωτ: AFP 


Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στον ...
νότιο τομέα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία. Εν τω μεταξύ, ΟΗΕ και ΗΠΑ καλούν τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία για την προσωρινή ανακούφιση των αμάχων καθώς στο Κάιρο ξεκινούν συνομιλίες με τη συμμετοχή ισραηλινής και παλαιστινιακής αντιπροσωπείας και απώτερο στόχο μια εκεχειρία που θα έχει διάρκεια.
  
"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η ανθρωπιστική αυτή εκεχειρία και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στη διάρκειά της. Αυτή η εκεχειρία είναι για τους αθώους αμάχους μία πολύ αναγκαία διακοπή από τη βία", είπαν Μπαν Γκι Μουν και Τζον Κέρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι χερσαίες δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στη διάρκεια της εκεχειρίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, παρά τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.
 
Αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά εν τω μεταξύ θα μεταβούν στο Κάιρο όπου θα έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας. Στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου "υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης και από τις δύο πλευρές των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της εκεχειρίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: